
Etihad Regional is op maandag 1 september van start gegaan met de nieuwe lijndienst tussen Amsterdam en Dresden. De vlucht wordt dagelijks uitgevoerd met een ATR72-500, die plaats biedt aan 68 passagiers.
Het is de tweede bestemming vanaf Schiphol voor Etihad Regional, dat voorheen als Darwin Airline door het leven ging. Een jaar geleden ging de route Amsterdam-Leipzig van start. Dat ligt op slechts anderhalf uur rijden van Dresden. Vanwaar dus deze opvallende netwerkkeuze? “De business case is ernaar,” zegt Massimo Boni, hoofd Marketing van Etihad Regional. “Dresden heeft veel toeristisch en zakelijke potentieel en een groot ‘catchment area’. Wij verwachten eenzelfde succes als met Amsterdam-Leipzig. In het eerste jaar van die route hebben we 19.000 passagiers vervoerd, een bezettingsgraad van meer dan 65 procent. Voor Dresden hebben we tot nu toe al 3.300 boekingen binnen.”
Etihad Regional lanceerde op 2 september vorig jaar ook een lijndienst van Amsterdam naar Cambridge. Die werd na een halfjaar stopgezet. Volgens Boni had men zich verkeken op de aantrekkingskracht van de luchthaven. “Het bleek dat de mensen in die omgeving liever vanaf Londen Gatwick vlogen. Het was erg moeilijk om de goede mogelijkheden van Cambridge Airport te communiceren.”
In november vorig jaar bereikten Etihad Airways en Darwin Airline overeenstemming over samenwerking. Etihad zal naar verwachting eind september een belang van 33,3 procent in Darwin Airline nemen. Als onderdeel van de samenwerking heet de Zwitserse regionale carrier tegenwoordig Etihad Regional. Vorige week werd echter bekend dat de Zwitserse mededingingsautoriteit FOCA zijn twijfels had over de invloed van ‘big brother’ Etihad Airways. Heeft Etihad Regional te vroeg de vliegtuigen overgeschilderd? “Nee,” zegt Boni. “Het is in Zwitserland wettelijk toegestaan dat buitenlandse partijen een belang nemen in Zwitserse bedrijven, mits het maximaal 49 procent is. Etihad Airways wil 33,3 procent, dus dat is geen probleem. Waar verwarring over is ontstaan, is de naamsverandering. FOCA is bang dat wij onder controle komen te staan van Etihad Airways. Dat is absoluut niet zo en we kunnen dit ook aantonen. Wij verwachten dan ook dat de aandelentransactie gewoon eind september kan worden afgerond.”
Volgens Boni was de naamsverandering noodzakelijk. “Wij zijn een regionale, full-service carrier, maar werden vaak voor een low-cost maatschappij gehouden. De Etihad-naam staat voor kwaliteit en dat is wat we bieden.”

