Home / Luchtvaart / Erfenis Jet alvast verdeeld

Erfenis Jet alvast verdeeld

Erfenis Jet alvast verdeeld

Terwijl Jet Airways officieel nog niet failliet is verklaard, verdelen Indiase concurrenten alvast de erfenis, zoals slots, personeel en vliegtuigen. Vooral SpiceJet, Vistara en IndiGo profiteren.

Prijsvechter SpiceJet heeft inmiddels 500 werknemers van Jet Airways in dienst genomen en lijkt bereid meer personeel van Jet aan te stellen. SpiceJet heeft ook enkele leasecontracten voor vliegtuigen van Jet overgenomen en ook hier geldt: ‘And counting.’ Overigens heeft het grootste deel van de 16.000 werknemers van Jet Airways nog geen nieuw onderdak gevonden.

SpiceJet heeft verder een deal gesloten met Emirates over codeshares. Emirates voert 170 vluchten per week uit tussen Dubai en tien steden in India. SpiceJet heeft 68 wekelijkse verbindingen van en naar Dubai. Een verbinding tussen de twee airlines betekent dat Emirates in India kan aansluiten op het binnenlandse netwerk van SpiceJet, dat op haar beurt in Dubai gebruik kan maken van de internationale routes van Emirates.

JV met KLM
De twee carriers stappen hiermee in een ander gat dat Jet laat vallen: de long haul. Jet Airways sloot eind 2017 een joint venture met KLM en Air France over vervoer tussen India en Europa.

Hoewel deze jv op papier nog bestaat is met het opschorten van alle vluchten van Jet, sinds 17 april, er in de praktijk geen samenwerking meer, want alleen KLM en Air France voeren nog vluchten uit naar India en terug.

Een andere Indiase carrier die profijt trekt van Jets ondergang is Vistara. Dit is een relatief kleine, full-service carrier, maar door de leemte die Jet Airways achterlaat kan dat snel veranderen. Het industriële conglomeraat Tata, dat van enorme proporties is (omzet in 2018: 110 miljard dollar, meer dan Boeing), heeft 51 procent van de aandelen en Singapore Airlines de andere 49 procent. Voorwaar een ideale combinatie van kapitaal en expertise.

IndiGo
De derde lijkenpikker is low cost carrier IndiGo, de grootste Indiase speler, met een marktaandeel vorig jaar van 41 procent. IndiGo vliegt uitsluitend binnen India en in de regio met het Verre en Midden-Oosten als verste bestemmingen. De winstgevende onderneming zette al vóór de problemen bij Jet ontstonden zich ingezet op een enorme expansie. IndiGo heeft nu een vloot van 206 Airbussen uit de A320- en A320neo-familie en heeft  orders uitstaan voor nog eens 363 Airbussen (214 A320neo’s en 149 A321neo’s), die snel in de vloot zullen komen.

Kan Jet Airways intussen nog een wederopstanding beleven? Indiase analisten betwijfelen dit. Dan moeten er snel investeerders komen. En behalve het feit dat de concurrentie als aasgieren het marktaandeel van Jet aan het verdelen is, met slots, vliegtuigen en personeel die verloren zijn gegaan, zal een nieuwe eigenaar aanhikken tegen de schuld van Jet. Indiase media gaan ervan uit dat de schuld van Jet boven de drie miljard dollar ligt. Deze zal overgaan naar de volgende eigenaar of eigenaren – wie durft daaraan te beginnen?

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…

GBT: know-before-you-go

GBT: know-before-you-go

08/07/2020

American Express GBT heeft Travel Vitals gelanceerd, een ‘dynamisch’ online platform met informatie over zakenreizen. De tool toont de huidige reisbeperkingen als gevolg van corona, voor specifieke locaties. American Express…

Van Aelst blijft aan bij Okura

Van Aelst blijft aan bij Okura

07/07/2020

Marcel van Aelst (72) is de nieuwe chairman van de Okura Nikko Hotel Management Company, de hoogste functie ooit voor een niet-Japanner in het bedrijf. In een interview met Zakenreis…

Opstart zakenreis? VCK helpt

Opstart zakenreis? VCK helpt

07/07/2020

VCK Travel heeft een white paper gepubliceerd, bestemd voor bedrijven, om hun zakenreizen post-corona weer op te starten. Het zakenreisbureau gaat in op vragen over ‘het nieuwe normaal’, zoals reisbeleid,…