Home / Luchtvaart / Er komt een nieuwe Airbus

Er komt een nieuwe Airbus

Er komt een nieuwe Airbus

Airbus zal de CSeries van Bombardier, waarvan het nu eigenaar is, binnenkort omdopen. Martin Gauss, de CEO van airBaltic zegt in Sydney tegen Zakenreis: “Ik weet niet hoe mijn vliegtuigen morgen zullen heten.”

Hij grapt: “Ik loop met stickers in mijn zak rond, zodat ik de oude naam meteen kan afplakken.” Wat wordt de naam? Gauss: “Ik heb dat dezer dagen ook gevraagd bij Airbus, maar ze zijn er vaag over. Wij gaan ervan uit dat het iets met het getal 200 zal zijn, bijvoorbeeld de Airbus A225 en A226.” Hij denkt dat Airbus wacht tot een geschikt moment, zoals de Airshow van Farnborough, medio juli in Londen, om de nieuwe naam bekend te maken.

De Baltische carrier, partner van KLM, was eind 2016 de launch customer van de CS300, de grotere variant van de CS100 en heeft nu acht toestellen in dienst. AirBaltic heeft een order uit voor 42 van deze toestellen, met een optie op nog eens dertig. Alleen het Amerikaanse Delta Air Lines, eveneens een partner van KLM, heeft een grotere bestelling gedaan voor de CSeries: 75 stuks, van de CS100.

Diep in de buidel
De CSeries is een geavanceerd vliegtuig, waaraan Bombardier in Montreal vanaf 2004 heeft gewerkt. Het Canadese bedrijf moest echter zo diep in de buidel tasten voor het programma, onder meer door vertragingen, dat het in financiële moeilijkheden kwam.

Toen de Verenigde Staten vorig jaar ook nog eens dreigden met een importheffing van 300 procent op de CSeries – Boeing had hier op aangedrongen – waarmee de order voor Delta in gevaar kwam, wendde Bombardier zich tot Airbus voor hulp.

De Europese fabrikant reageerde prompt en kwam met een gehaaide oplossing: Airbus nam een controlerend belang van 50,01 procent in de CSeries en verplaatste een deel van de assemblage naar de eigen fabrieken in Mobile, Alabama. Daarmee neutraliseerde de vliegtuigbouwer de Amerikaanse heffingen, want de CSeries kreeg nu het stempel ‘made in the USA’ op zich.

Goed toestel
Martin Gauss is verguld met de CSeries, mogelijk aka Airbus A325. “Toen wij als een van de eersten het toestel bestelden heerste er nog scepsis in de luchtvaart. Was het wel zo goed als Bombardier zei? Uit onze praktijk blijkt inmiddels van wel en ik ben blij dat we de stap hebben gezet. Voor ons was het geen gok, ik was zeker van mijn zaak. De CSeries heeft aanzienlijke lagere kosten dan andere vliegtuigen.”

Gauss denkt dat de CSeries ook een ‘moneymaker’ voor Airbus zullen worden. “Ik vermoed dat Airbus de CS300 onder een nieuwe naam ziet als vervanger voor de A319neo, die ongeveer even groot is, maar nauwelijks verkoopt.”

Voor de A319neo heeft Airbus dertig orders binnen gekregen, voor de A320neo 4.000 en voor de A321neo bijna 2000. De laatste twee types zouden volgens de redenering van Gauss dan op termijn de enige leden van de A320neo familie zijn. De CS100 kan worden gezien als de vervanging van de A318, een toestel van vergelijkbare grootte dat Airbus sinds 2013 niet meer produceert.

AirBaltic doet inmiddels goede zaken, mede dankzij de CSeries. De relatief kleine carrier uit Letland doet het beter dan ooit, met een recordaantal vervoerde passagiers en vijf jaren van boekwinst op rij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…