Home / Luchtvaart / Fors verlies Air France-KLM 

Fors verlies Air France-KLM 

Fors verlies Air France-KLM 

Air France-KLM heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 2,6 miljard euro. Dit heeft het Frans-Nederlandse concern donderdagavond bekendgemaakt. Door de corona-crisis daalde het aantal vervoerde passagiers met meer dan 95 procent.

Air France-KLM vervoerde in april tot en met juni in totaal slechts 1,217 miljoen passagiers: een teruggang van 95,6 procent in vergelijking met dezelfde drie maanden in 2019 – dit is inclusief Transavia. De CEO van KLM, Pieter Elbers, spreekt over de “dramatische gevolgen” van corona.

Hoewel Air France en KLM nu bezig zijn hun netwerk weer op te bouwen is er “nog een lange en vooral onzekere weg te gaan,” zegt Elbers die het “onvermijdelijk” noemt dat KLM “ingrijpende maatregelen” zal nemen. Dit laatste is een verwijzing naar een op handen zijnde reorganisatie. Hierover zijn nog geen details gegeven, maar naar verwachting zal Elbers dit vrijdag wel doen.

Bij KLM hebben 2.400 werknemers eerder aangegeven vrijwillig het bedrijf te willen verlaten, maar dit aantal lijkt niet voldoende te zijn om de crisis te doorstaan. Ook Air France zal een herstructurering doorvoeren waarbij een nog onbekend aantal werknemers zal moeten vertrekken.

Voor het eerste half jaar 2020 zijn de cijfers voor de holding iets gunstiger, omdat januari en  februari nog goede maanden waren; pas in maart trad door corona de klad erin. Evengoed komt het nettoverlies voor de eerste zes maanden (H1) uit op 4,4 miljard euro.

KLM de grootste…
Uitsplitsing van de cijfers leert dat KLM het in Q2 iets beter deed dan partner Air France, waardoor het Nederlandse smaldeel voor het eerst een hogere omzet draaide dan het Franse in Q2: 701 miljoen euro om 558 miljoen euro. Maar samen en afzonderlijk bleef er van de prestaties van de twee airlines in vergelijking met 2019 bijna niets over.

Het operationele verlies van KLM was 493 miljoen euro in Q2 en 768 miljoen euro voor H1. Voor Air France waren deze getallen: een miljard euro operationeel in de min in Q2 en 1,6 miljard euro in H1.

Wat zijn de vooruitzichten voor 2020 en daarna? De airlines uit de groep voeren “voorzichtig” de capaciteit op deze zomer, maar alles draait om de vraag hoeveel mensen bereid zijn een ticket te kopen. Air France-KLM spreekt in dit verband over “een beperkt zicht” op de boekingen.

Het bedrijf biedt in het derde kwartaal 45 procent van de capaciteit aan, in vergelijking met 2019, in het vierde kwartaal zal dit 65 procent zijn. Dit zegt nog altijd weinig: want hoeveel van die capaciteit zal er door passagiers worden benut?

Air France-KLM refereert aan “negatieve ontwikkelingen op het gebied van de bezettingsgraad,” met andere woorden: de toestellen zijn veel minder vol dan voorheen. Met name de zakelijke sector blijft achter en dat terwijl de ‘premium sector’, zoals business class, tot begin dit jaar juist de meeste winst opleverde.

Exceptioneel
De CEO van Air France-KLM, Ben Smith, sprak donderdagavond zijn waardering uit voor de “exceptionele steun” van de Franse en Nederlandse regeringen, die in mei en juni met miljardenpakketten over de brug kwamen om de twee airlines voorlopig overeind te houden.

Air France-KLM had daardoor per 30 juni 2020 in totaal 14,2 miljard euro aan liquide middelen of leningen ter beschikking. Hoeveel dit ook lijkt, Smith geeft aan er niet zeker van te zijn of de hulp op termijn voldoende is. “De onzekerheden over de gezondheidssituatie, de opening van grenzen en de algemene economische situatie zijn zeer groot,” aldus de CEO, die tevens “belangrijke veranderingen in het gedrag van consumenten” constateert, waaraan het bedrijf zich wat hem betreft zal moeten aanpassen.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…