Home / Luchtvaart / Emirates mag van Barcelona naar Mexico-Stad vliegen

Emirates mag van Barcelona naar Mexico-Stad vliegen

Emirates mag van Barcelona naar Mexico-Stad vliegen

Emirates heeft het recht verworven om een vlucht te opereren tussen Barcelona en Mexico-Stad, met Dubai als beginpunt. Op de route is nu geen enkele airline actief. Een begindatum van de dagelijkse verbinding is nog niet genoemd, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de carrier er zo snel mogelijk mee zal beginnen.

Het wordt ook de eerste verbinding tussen het Midden-Oosten en Mexico, zij het met een tussenstop. Emirates zal vermoedelijk een Boeing 777-300ER inzetten op de route, maar kan bij een grote vraag overstappen op de Airbus A380.

Fifth Freedom
Emirates krijgt een zogeheten Fifth Freedom vlucht. Dit betekent dat het begin- en eindpunt van de vlucht steeds de thuishaven moet zijn, in dit geval Dubai. Tijdens de tussenstop in Barcelona staat het de carrier vrij elk gewenst aantal passagiers aan boord te nemen. De betrokken overheden moeten het eens worden over een dergelijke overeenkomst en daar zijn ze in geslaagd.

Aeromexico, partner van KLM, heeft gepoogd de deal tussen Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten (waar Dubai onderdeel van is) tegen te houden met als argument dat door de vlucht van en naar Dubai veel lokale werkgelegenheid verloren zal gaan. Maar de Mexicaanse autoriteiten zijn in die redenatie niet meegegaan.

Voor een airline is Fifth Freedom zeer aantrekkelijk, omdat zij daarmee de verzekering krijgt altijd volle vliegtuigen te kunnen opereren. Vooral carriers als Emirates, met een hele kleine thuismarkt en een grote long haul vloot, zijn erop gespitst vluchten op basis van vijfde rechten binnen te halen.

In Europa hengelde Emirates eerder deze rechten op vluchten tussen Milaan en New York en tussen Athene en New York binnen. KLM heeft ook enkele Fifth Freedom verbindingen, waaronder die tussen Buenos Aires en Santiago de Chile, en tussen Singapore en Denpasar (Bali).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…