Home / Luchtvaart / Emirates geeft Airbus veeg uit de pan om A380

Emirates geeft Airbus veeg uit de pan om A380

Emirates geeft Airbus veeg uit de pan om A380

Topman Tim Clark van Emirates Airlines heeft donderdag woedend uitgehaald naar Airbus over het mogelijk stopzetten van de productie van de A380. Clark noemde de A380 een “magneet voor passagiers” en zei dat Airbus én andere airlines de superjumbo beter moeten promoten.

Woensdag zei de financieel directeur van Airbus, Harald Wilhelm, dat Airbus vanwege de tegenvallende orders voor de A380 – geen enkele dit jaar – de productie mogelijk gaat beëindigen.

Emirates, uit Dubai, is verreweg de grootste klant voor de A380, met 56 in de vloot en nog 84 in bestelling. Tegenover persbureau Reuters reageerde Tim Clark furieus. “Wij hebben onze nek uitgestoken voor dit vliegtuig en dan krijg je dit,” aldus Clark.

Hij voegde eraan toe dat de inzet van de A380 van zijn maatschappij “zeer succesvol” is. “We hebben vijf vluchten per dag tussen London Heathrow en Dubai en die zitten voor 95 procent vol. Het is een magneet voor passagiers.”

Clark zei ook dat Airbus op vervolgorders van zijn airline kan rekenen voor de A380, zeker als de vliegtuigbouwer met een verbeterde versie komt door onder meer een upgrade van de motoren. Bovendien kan de internationale luchtvaart, met het huidige groeitempo, niet zonder grote vliegtuigen als de A380, daarvoor is de capaciteit op luchthavens simpelweg niet toereikend, zei Clark.

De CEO van Emirates deelde ook nog een kat uit aan andere airlines die de A380 in hun vloot hebben. “Sommige maatschappijen zijn veel te conservatief. Ze plaatsen interieurs uit de jaren zeventig in de cabine van de A380, het is een schande.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…