Home / Luchtvaart / Elbers ziet af van bonus en betreurt ophef om verhoging

Elbers ziet af van bonus en betreurt ophef om verhoging

Elbers ziet af van bonus en betreurt ophef om verhoging

KLM-topman Elbers krijgt geen hogere bonus. Het bedrijf wilde zijn variabele vergoeding verhogen, maar dit stuitte op bezwaren van minister Hoekstra, omdat KLM de corona-crisis vrijwel zeker niet kan overleven zonder staatssteun. Elbers zegt de ophef te betreuren.

“De Raad van Commissarissen heeft samen met de CEO besloten om het punt betreffende wijziging van het beloningsbeleid in te trekken en daarmee van de agenda van de aanstaande aandeelhoudersvergadering te halen,” zegt KLM zaterdag in een verklaring.

Op vrijdag werd bekend dat KLM de variabele bonus voor Pieter Elbers wilde verhogen van 75 procent naar 100 procent. KLM benadrukt dat het een voorstel betrof ‘in het kader van lange termijn afspraken,’ maar het bedrijf had niet de tegenwoordigheid van geest om te midden van de corona-crisis de aanpassing van de bonus uit te stellen.

Toen de details vrijdag uitlekten, bemoeide politiek Den Haag zich er meteen mee. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei dat bonussen, laat staan bonusverhogingen, gezien de penibele situatie waarin KLM zich nu bevindt, geen pas geven.

KLM geeft de minister gelijk. Elbers zegt in een verklaring: “De onrust over deze aanpassing van het beloningsbeleid is heel ongelukkig. Alle focus van mij en mijn KLM-collega’s is op de continuïteit van de onderneming en het behoud van KLM voor Nederland. Daar moet het over gaan en niet over beloningen. Ik betreur de ontstane onrust zeer.”

KLM wijst er verder op dat door de corona-crisis de bonus voor boekjaar 2020 ‘uiteraard’ al was geschrapt, terwijl er geen salarisverhoging in 2020 voor de directie zal plaatsvinden. De variabele beloning over 2019 is in zijn geheel niet uitgekeerd. Elbers heeft een basissalaris van ruim vijf ton.

Cees ‘t Hart, de voorzitter van de RvC zegt in een verklaring: “In de huidige context gaat het verschil tussen beleid en de uitvoering van dat beleid verloren. Met betrekking tot de uitvoering van het beleid was reeds afgesproken met de CEO om af te zien van variabele beloning over 2020. Het voorstel tot aanpassing van het beleid zelf heeft helaas een verkeerd beeld gegeven en ook tot onrust geleid.”

“Daarmee was het beter geweest dit onderwerp niet te agenderen en is het nu dan ook van tafel. Dat geeft tevens de KLM de gelegenheid om het toekomstige KLM beloningsbeleid te stroomlijnen met de voorwaarden die door de Nederlandse Staat zullen worden gesteld aan de mogelijke steunmaatregelen,” aldus ‘t Hart.

Welke die ‘steunmaatregelen’ zijn is nog niet duidelijk, maar dat KLM zonder snelle financiële hulp van de overheid ten onder zal gaan staat wel vast. Het vliegverkeer is sinds eind maart vrijwel tot stilstand gekomen, wereldwijd en KLM lijdt nu nooit eerder vertoonde verliezen. Het bedrijf heeft al een beroep gedaan op de NOW-regeling van de regering om een groot deel van de loonkosten voor de 30.000 werknemers over te nemen.

Maar er zal meer financiële steun moeten komen om de airline overeind te houden. KLM is onderdeel van de Franse onderneming Air France-KLM en dus zullen de twee regeringen tot een verdeelsleutel moeten komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote MAX-order Ryanair

Grote MAX-order Ryanair

03/12/2020

Ryanair heeft donderdag een order geplaatst voor 75 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8-200. De carrier rekent hiermee op volledig herstel van de operatie na de coronacrisis en…

Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…