Home / Luchtvaart / Elbers: wel investeringen, geen hogere lonen bij KLM

Elbers: wel investeringen, geen hogere lonen bij KLM

Elbers: wel investeringen, geen hogere lonen bij KLM

President-directeur van KLM Pieter Elbers heeft in een videoboodschap aan het personeel laten weten dat er de komende jaren bij geen enkele bedrijfsafdeling van zijn bedrijf loonsverhoging in zit. De gestegen winst van KLM wil hij gebruiken voor extra investeringen.

Vakbond FNV heeft een procent meer loon geëist in een nieuwe cao voor het grondpersoneel en lijkt van plan komende maand haar eisen kracht te willen bijzetten met stakingen. De andere bonden voor ‘de grond’ leggen de voorstellen voor een nieuwe cao van KLM wel voor aan hun leden.

Elbers benadrukt in de webcast dat de nullijn voor het personeel, waar KLM al vijf jaar aan vasthoudt, nog tot zeker 2018 gehandhaafd moet blijven. Het gaat weliswaar ‘beter’ met KLM, maar nog steeds niet goed genoeg, zegt hij. “In het eerste halfjaar van 2016 zien we een forse resultaatsverbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dankzij de inspanningen van iedereen. We zijn van een negatief resultaat gegaan naar een klein positief resultaat en dat is ook hard nodig, want we moeten investeringen doen.”

“We hebben de afgelopen jaren tijdens de crisisperiode relatief weinig geïnvesteerd, de schuld liep op en de vloot was verouderd. We moeten nu investeren in de toekomst.” Een procent loonsverhoging zou volgens Elbers leiden tot miljoenen extra uitgaven voor KLM op jaarbasis. “Ik wil wel tíen procent meer loon geven, maar dat kan nu eenmaal niet, loonsverhoging is onverantwoord.”

“Als ik door het bedrijf loop en ik zie Boeings 747’s van 26 jaar oud, busjes van tien jaar oud en computers uit het jaar kruik, dan wordt het tijd om te gaan investeren in vernieuwing van dit bedrijf. De enige manier om te investeren is te zorgen dat we geld hebben om te investeren. Dat gaat boven loonsverhoging. Er is ook geen sprake van loonsverlaging, we pakken niks af, alleen is er geen ruimte om er ongelimiteerd iets bij te doen.”

Voor de volledige videoboodschap klik hier

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…