Home / Luchtvaart / Elbers terug in Board bij IATA

Elbers terug in Board bij IATA

Elbers terug in Board bij IATA

Pieter Elbers maakt vanaf heden weer deel uit van de Board of Governors van IATA. Dit is op de virtuele jaarvergadering van dinsdag besloten. De KLM-topman zat tussen 2016 en 2019 ook in deze interne raad, maar vloog er vorig jaar uit.

“De benoeming van Elbers betekent dat KLM en daarmee Nederland weer een stem hebben in de internationale luchtvaart. Juist in deze tijd, waarin wereldwijd maatregelen worden genomen die impact hebben op reizen, is dit heel belangrijk,” zegt KLM in een verklaring.

In 2019 trad Ben Smith, de CEO van Air France-KLM en de enige binnen de holding die in rang boven Elbers staat, toe tot de BoG van IATA en hij leek daarmee dé vertegenwoordiger van de Frans-Nederlandse onderneming te worden. Maar Elbers is terug, terwijl ook Smith zitting houdt in de board.

Toezicht
De onbezoldigde Board of Governors bestaat uit dertig CEO’s van airline-leden, die toezicht houden op het reilen en zeilen van de brancheorganisatie. De voorzitter wisselt elk jaar tijdens de Annual General Meeting (AGM). De afgelopen twaalf maanden was Carsten Spohr, CEO van Lufthansa, voorzitter. Hij is opgevolgd door Robin Hayes, de topman van het Amerikaanse JetBlue.

Het uitvoerende werk van IATA is de verantwoordelijkheid van de directeur-generaal en zijn staf, die opereren vanuit twee hoofdkantoren: in Genève en Montreal. De huidige DG, Alexandre de Juniac, vertrekt per 31 maart 2021. Een dag later treedt Willie Walsh, voormalig topman van IAG, aan als zijn opvolger. De AGM bekrachtigde dinsdag de benoeming van Walsh.

Intussen moet IATA bezuinigen als gevolg van de corona pandemie. De organisatie wordt gefinancierd uit de contributie van de leden, die hun omzet allemaal hebben zien verdampen. Vorige maand maakte IATA bekend dat bijna een kwart van de personeelsleden weg zal moeten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…