Home / Luchtvaart / Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM.

Elbers zegt dat het herstel van de reissector “in aantocht” is, maar het gaat wel langzaam door de reisrestricties in veel landen. “Daarnaast hebben specifieke Nederlandse testverplichtingen, die ook voor transferpassagiers op Schiphol gelden, een sterk negatief effect voor KLM.”

Het luchtvaartbedrijf is sinds vorig jaar gekrompen van ruim 30.000 personeelsleden naar rond de 24.000; een deel van die afslankingsoperatie is nog bezig. Moeten er nog meer mensen uit? Elbers denkt van niet: “Begin dit jaar hebben we een additionele aankondiging gedaan van 800 (arbeidsplaatsen die moeten verdwijnen, red). We zaten vooral bij cabine nog met een omvang die groter was dan de planning.”

“Er is een nieuwe vrijwillige vertrekregeling gekomen en een aantal mensen is gedetacheerd bij Transavia en KLM Cityhopper. De directie is met de bonden nog in gesprek over het sociaal plan dat daarbij hoort. We zitten in een rare fase: het herstel is in aantocht en daarom wil je niet nog meer inkrimpen om over twee maanden te moeten constateren dat je te ver bent gegaan. Wat we vorig jaar hebben gedaan was pijnlijk, maar nodig en we zien er de resultaten van. De omvang van het personeel is nu adequaat.”

Een miljard aan NOW
KLM heeft de economische gevolgen van de pandemie weten op te vangen door een combinatie van loonsubsidie via NOW en een leningenpakket ter waarde van 3,4 miljard euro. Hoeveel NOW heeft KLM ontvangen? Elbers: “KLM heeft in 2020 een miljard euro gekregen, maar we zijn ook één van de grootste private werkgevers. Bovendien is de reiswereld, samen met de horeca, een van de hardst getroffen sectoren.”

“Daarom maken we nog steeds aanspraak op NOW, terwijl andere bedrijven misschien al uit de regeling zijn gestapt. Waar het ons behalve in financiële zin ook mee heeft geholpen is dat we het bedrijf in gang hebben kunnen houden. Want onze mensen konden gewoon naar hun werk komen, KLM heeft steeds kunnen blijven ondernemen.”

Elbers verwacht dat de inkomsten uit NOW in 2021 naar verhouding een stuk lager zullen zijn dan vorig jaar, omdat de vergoedingen van de regeling naar beneden toe zijn bijgesteld en omdat er nu aanzienlijk minder mensen bij het bedrijf werken.

Vaccinaties
De CEO benadrukt nog eens het belang van inentingen. “Om reizen weer mogelijk te maken, is de snelheid van vaccinatie essentieel. Tot die tijd is het van belang gerichte en effectieve maatregelen te hebben. KLM ondersteunt de EU-oproep tot een voortvarende opening van de grenzen binnen Europa.”

“Specifiek voor de Nederlandse markt, dringt KLM erop aan dat de inschatting van het risico op besmetting per land en regio wordt gedaan en de kleurcoderingen dus weer zoals voor de crisis worden gebruikt. Landen en regio’s met een lage besmettingsgraad kunnen zo op groen of geel worden gezet. Op die manier kunnen Nederlanders weer reizen gaan boeken.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nachttreinvervoer Arriva

Nachttreinvervoer Arriva

17/09/2021

Treinvervoerder Arriva heeft van de Autoriteit Consument & Markt toestemming gekregen om in 2023 nachttreinen te opereren naar Schiphol, vanuit Groningen en Maastricht. Arriva is een van origine Britse vervoersorganisatie…

Grens Indonesië weer open

Grens Indonesië weer open

17/09/2021

Buitenlandse bezoekers die een ‘essentiële reis’ naar Indonesië willen maken, kunnen het land weer in, mits volledig gevaccineerd en in bezit van een zakenvisum. Garuda-manager Rick Wouters spreekt over ‘goed…

Lancering BCD Pay

Lancering BCD Pay

16/09/2021

BCD heeft donderdag een eigen cloud-based platform gelanceerd dat kunstmatige intelligentie, machine learning en open API’s gebruikt om het betalings- en onkostenbeheer van zakenreizen te vereenvoudigen, te digitaliseren en te…

ANVR: hef de restricties op

ANVR: hef de restricties op

15/09/2021

De ANVR wil de verplichte quarantaine voor ingeënte reizigers na terugkeer uit verre bestemmingen snel afschaffen. Door de hoge vaccinatiegraad is reizen weer ‘verantwoord’ zowel binnen als buiten Europa, stelt…

Staking winkels Schiphol

Staking winkels Schiphol

15/09/2021

Winkelpersoneel van Schiphol Air Retail legt woensdag tussen 12.00 en 16.00 uur het werk neer. Vakbond FNV, die de actie organiseert, zegt dat SAR probeert de lonen te verlagen en…

EasyJet verliest tarievenzaak

EasyJet verliest tarievenzaak

14/09/2021

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft dinsdag easyJet in het ongelijk gesteld in het aanvechten van de sinds 2019 geldende tarieven en voorwaarden voor airlines op Schiphol. De…