Home / Luchtvaart / Elbers: succes om te vieren

Elbers: succes om te vieren

Elbers: succes om te vieren

De jaarcijfers van Air France-KLM over 2017 houden ‘een mooie verbetering’ in van de resultaten, zegt de CEO van KLM, Pieter Elbers, in een toelichting. Elbers geeft ook aan dat KLM het beter deed dan Air France.

De operationele winst van KLM bedroeg 910 miljoen euro, de hoogste ooit en een toename van 229 miljoen ten opzichte van 2016. De operationele winst van Air France steeg ook, met 216 miljoen naar 588 miljoen euro. De omzet van KLM kwam uit op 10,3 miljard euro (plus 5,5 procent), die van Air France steeg met 2,7 procent naar 15,8 miljard.

Pensioenen
Tegenover deze goede rapportcijfers staat een eenmalige afboeking, door KLM, voor de pensioenen van de piloten en de cabinebemanning, totaal 1,429 miljard euro. Elbers zegt blij te zijn dat het  pensioenstelsel ‘eindelijk’ is veranderd van het zogenaamde ‘defined benefit’ (vaste opbrengst) naar ‘defined contribution’ (vaste bijdrage).

‘KLM was zo’n beetje de laatste onderneming in Nederland die nog moest overstappen,’ aldus Elbers, die spreekt over ‘een ‘positief en historisch akkoord’ dat in 2017 werd overeengekomen met de vakbonden van de  cockpit en de cabine. Het nettoresultaat van KLM is daardoor ‘sterk negatief’ zegt Elbers en kwam uit op min 717 miljoen euro. ‘Dit is een boekhoudkundige verwerking die het saldo van bezit en schuld negatief beïnvloed, maar niet onze kaspositie,’ zo benadrukt hij.

Sterker nog: de kaspositie van KLM is in 2017 sterk verbeterd, met 197 miljoen meer, terwijl de schuld door aflossingen daalde van 1,8 miljard naar 1,4 miljard euro.

De goede cijfers van KLM betekenen ook goed nieuws voor alle 30.000 medewerkers; de winstuitkering zal stijgen. Elbers: ‘Binnenkort maken we bekend hoeveel er precies wordt uitgedeeld aan winstuitkering. Tot die tijd kan ik alvast wel zeggen dat dit een nog hoger bedrag zal zijn dan vorig jaar. Dit succes mogen we vieren.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…