Home / Luchtvaart / Elbers bewondert Ryanair

Elbers bewondert Ryanair

Elbers bewondert Ryanair

Topman Pieter Elbers van KLM heeft in een gesprek met Zakenreis zijn bewondering uitgesproken voor prijsvechters als Ryanair en easyJet. We spraken Elbers na afloop van de presentatie van de jaarcijfers van Air France-KLM in Parijs, deze week.

 

De jaarcijfers waren een beetje saai. Dat is meestal goed nieuws voor een bedrijf, toch?
Elbers: “We hebben als groep en als KLM goede resultaten laten zien en dat is positief nieuws. Een aantal strategieën die we hebben ingezet beginnen hun vruchten af te werpen. Een aantal lijnen komt bij elkaar: de netwerkstrategie, de manier waarop we met klanten omgaan, de investeringen en dat alles leidt tot dit resultaat.”

Gaat het beter met KLM dan Air France of is dat gezichtsbedrog?
“Nee dat is geen gezichtsbedrog als je kijkt naar de cijfers, daaruit blijkt duidelijk dat KLM het beter doet.”

Is dat werkbaar of moet Air France meer bijsturen?
“Dat is precies waar momenteel over wordt onderhandeld in Parijs. Het hele Boost-programma (het opzetten van een prijsvechter voor de lange afstand, red.) moet ervoor zorgen dat de resultaten ook bij Air France omhoog zullen gaan.”

Intussen wordt een ander initiatief, het opzetten van buitenlandse bases van Transavia, in de kiem gesmoord. ‘München’ gaat eind dit jaar dicht. De slag met Ryanair  (vorig jaar 117 miljoen passagiers) en easyJet (73 miljoen) is dus definitief verloren. Transavia Nederland en Frankrijk samen zaten vorig jaar op 13 miljoen passagiers. Begin deze eeuw was Transavia nog de grootste van de drie.
“Ja, het is ontegenzeggelijk waar dat wat Ryanair en easyJet in twintig jaar uit de grond hebben gestampt bijzonder indrukwekkend is. Ik ben daar vrij open in. We moeten daar ook goed naar kijken. Wat kunnen we ervan leren? Dat soort bedrijven doet een aantal dingen gewoon heel erg goed. Transavia kan Ryanair en easyJet nooit meer inhalen en we hebben ook niet meer die ambitie”

Bestaat Transavia over een paar jaar nog wel of komt samenwerking van Air France en KLM met de ‘echte prijsvechters’ in zicht?
Elbers zwijgt, maar zijn lichaamstaal zegt: ‘Dat zou een optie kunnen zijn.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: mondkapjes naar China

KLM: mondkapjes naar China

27/01/2020

KLM voorziet de crew op vluchten naar China sinds enkele dagen van mondkapjes, in verband met het daar heersende coronavirus. Dit zegt een woordvoerder tegen Zakenreis. Het dragen van de…

Eerste vlucht Boeing 777-9

Eerste vlucht Boeing 777-9

27/01/2020

Een Boeing 777-9 heeft zondag een eerste testvlucht afgelegd, nabij Seattle. De Amerikaanse fabrikant, die de vlucht van het nieuwe vliegtuig enkele malen uitstelde, zegt ‘tevreden’ te zijn over de…

Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…