Home / Luchtvaart / Einde aan taxfree bij KLM

Einde aan taxfree bij KLM

Einde aan taxfree bij KLM

Het hing al een tijdje in de lucht en wordt nu definitief: KLM stopt met de verkoop van taxfree aan boord. Dit heeft de airline vandaag bekendgemaakt. Reden: het ‘sluit niet meer aan op de wensen van de klant.’

Er is sprake van een afbouw in twee fases: vanaf juli 2019 maakt KLM een einde aan de verkoop van tax free-artikelen op Europese vluchten, in januari 2020 gevolgd door de intercontinentale vluchten.

Miriam Kartman, Executive Vice President Inflight Services van KLM, zegt in een verklaring: “Omdat de huidige manier van verkoop aan boord niet meer aansluit bij de klantwensen van nu, hebben we na uitvoerig beraad besloten ermee te stoppen.” KLM zegt ‘andere vormen van travel retail’ te onderzoeken. “Hiervoor starten we binnenkort verschillende pilotprojecten. Klantgemak en een groot assortiment aan producten staan hierin centraal,” aldus Kartman.

Ooit was ‘dutyfree’ of ‘taxfree’ een gewild doel voor passagiers aan boord van vliegtuigen, omdat er inderdaad belastingvrij in kon worden ingeslagen. In de jaren zestig tot in de jaren negentig waren vooral het kopen van sterke drank en sigaretten zeer gewild.

Eerst kwamen er beperkingen in de hoeveelheid die mocht worden gekocht, later schaften de meeste landen de mogelijkheid af voor passagiers om in maatschappijen die van grondgebied vertrokken belastingvrije artikelen aan te schaffen. Voor de meeste mensen was de lol er toen af en de omzet voor de airlines uit de verkoop kelderde.

KLM is niet de eerste airline die ophoudt met de taxfree aan boord. De drie grote Amerikaanse carriers kwamen de afgelopen jaren al tot de conclusie dat dutyfree hen meer kostte dan het oplevert.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…