Home / Luchtvaart / Einde Insel Air op Curaçao

Einde Insel Air op Curaçao

Einde Insel Air op Curaçao

Het Curaçaose Insel Air houdt op te bestaan. Naar verwachting zal de rechter in Willemstad vandaag het faillissement uitspreken. De laatste overgebleven verbindingen lagen sinds begin deze maand al stil. Een doorstart blijkt niet meer mogelijk, nu de vergunning om te vliegen is verlopen.

Insel Air verkeerde sinds december 2016 in surseance. Een van de grootste problemen van de maatschappij was de achterstallige betaling door de regering van Venezuela. Insel Air verzorgde veel vluchten voor de olie-industrie in het buurland, maar de tickets, grotendeels op krediet gekocht, werden nooit betaald.

Insel Air onderhield sinds 2006 verbindingen tussen Curaçao, Aruba en Bonaire. De maatschappij vloog naar andere eilanden in de Caribische Zee en naar enkele grote landen in de regio, waaronder Venezuela, Colombia, Brazilië en de Verenigde Staten (Miami). De laatste jaren kwam de klad erin, door economische tegenslag en de crisis rondom Venezuela. De schuld van Insel Air was opgelopen tot omgerekend tachtig miljoen euro.

Default Venezuela
Insel Air is niet de enige airline bij wie de Venezolaanse regering in het krijt staat. In totaal gaat het om een slordige 3,8 miljard dollar die buitenlandse carriers nog tegoed hebben uit Caracas. Grootste schuldeisers zijn enkele Amerikaanse maatschappijen. Zij kunnen zich de ‘default’ van Venezuela wel permitteren, voor kleine carriers als Insel Air geldt dat niet.

De regering van Curaçao gaf Insel Air in 2017 nog een steuntje in de rug met een overbruggingskrediet van 16 miljoen euro. De ABC-eilanden waren voor hun onderlinge verbindingen sterk afhankelijk van Insel Air. Maar de hulp van buitenaf mocht niet baten. Insel Air staakte begin deze maand haar laatste vluchten en raakte haar AOC (Air Operator’s Certificate) kwijt.

Met de ondergang van Insel Air is Winair (Windward Island Airways), een airline in handen van de regering van Sint Maarten, de enige maatschappij die nog regelmatige verbindingen uitvoert tussen de Antillen. Winair is sinds 2017 een code-share partner van KLM.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NS zet in op de flexreiziger

NS zet in op de flexreiziger

28/02/2020

NS wil de komende jaren inzetten op de ‘flexreiziger,’ die de vorm vervoer laat afhangen van het moment en de bestemming. Het spoorbedrijf heeft dit bekendgemaakt, samen met de jaarcijfers…

KLM-BCG ondersteunt Virgin

KLM-BCG ondersteunt Virgin

27/02/2020

Het partnerschap van KLM en de Boston Consulting Group voor de operationele digitalisering van luchtvaartmaatschappijen, heeft Virgin Atlantic als nieuwe klant binnengehaald. KLM-BCG zal Virgin ondersteunen bij het ‘optimaliseren en…

KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…