Home / Luchtvaart / Einde A380 Malaysia Airlines

Einde A380 Malaysia Airlines

Einde A380 Malaysia Airlines

Malaysia Airlines faseert de zes Airbus A380’s in de vloot de komende tijd uit. Het is de zoveelste maatschappij die het dubbeldeks toestel aan de kant zet.

Het staatsbedrijf wil de toestellen graag verkopen, maar de markt voor tweedehands A380’s is slecht, een situatie die al een feit was vóór de coronacrisis. Maar Malaysia Airlines redeneert dat het beter is de A380 in de mottenballen te doen en neemt de noodzakelijke afschrijving op de koop toe.

Door de coronacrisis is de vraag naar vliegtickets al ruim een jaar dusdanig laag dat efficiënt gebruik van de dubbeldeks ‘superjumbo,’ die plaats biedt aan 500 passagiers of meer, vrijwel onmogelijk is. De A380 was in vergelijking met nieuwere types wide-bodies zoals de Boeing 787 en de Airbus A350 al een stuk minder zuinig qua energieverbruik. Alleen met een hoge bezettingsgraad was het toestel rendabel en dat is tijdens de pandemie vrijwel onmogelijk.

In de woestijn
De meeste luchtvaartmaatschappijen die de A380 in de vloot hebben, hebben de vliegtuigen sinds april/ mei vorig jaar geparkeerd op luchthavens met een droog, warm klimaat, waar de slijtage het laagst is. Als de crisis voorbij is en de markt weer aantrekt, komen de superjumbo’s mogelijk weer in actie. Air France deed in mei 2020 meteen alle tien A380’s die zij had in de mottenballen. De Franse partner van KLM was eerder al van plan het toestel uit dienst te nemen en zag in de crisis een goede aanleiding dit meteen te doen.

De enige maatschappij die tot nu toe trouw is gebleven aan de A380 is Emirates. Het bedrijf uit Dubai was al jaren verreweg de grootste gebruiker en heeft nu 117 van het type in de vloot, met nog eens vijf nieuwe toestellen onderweg.

Einde bouw
Emirates had eerder nog veel grotere plannen en wilde meer dan 150 A380’s afnemen van de fabrikant. In februari 2019, ruim voordat de coronacrisis zich aandiende, paste de airline het beleid toch aan en annuleerde de bestelling voor 39 toestellen. Het betekende meteen het einde van het bouwprogramma: Airbus kondigde op de dag van de Emirates’ annulering aan de productie van de A380 te zullen stoppen. Dit is inmiddels gebeurd, vorige maand.

Emirates houdt intussen vol nog zeker tien jaar met de A380 te zullen vliegen, maar het is een veeg teken dat de maatschappij alvast zowel de Airbus A350 (50 stuks) als de Boeing 787 Dreamliner (30 stuks) heeft besteld. De  vraag welke widebodies de luchtvaartbranche zullen domineren zal sterk afhangen van de ontwikkelingen van de markt. In hoeverre zal het verkeer zich herstellen van de pandemie?

Illustratie © Malaysia Airlines

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…