Home / Luchtvaart / Einde A380 Malaysia Airlines

Einde A380 Malaysia Airlines

Einde A380 Malaysia Airlines

Malaysia Airlines faseert de zes Airbus A380’s in de vloot de komende tijd uit. Het is de zoveelste maatschappij die het dubbeldeks toestel aan de kant zet.

Het staatsbedrijf wil de toestellen graag verkopen, maar de markt voor tweedehands A380’s is slecht, een situatie die al een feit was vóór de coronacrisis. Maar Malaysia Airlines redeneert dat het beter is de A380 in de mottenballen te doen en neemt de noodzakelijke afschrijving op de koop toe.

Door de coronacrisis is de vraag naar vliegtickets al ruim een jaar dusdanig laag dat efficiënt gebruik van de dubbeldeks ‘superjumbo,’ die plaats biedt aan 500 passagiers of meer, vrijwel onmogelijk is. De A380 was in vergelijking met nieuwere types wide-bodies zoals de Boeing 787 en de Airbus A350 al een stuk minder zuinig qua energieverbruik. Alleen met een hoge bezettingsgraad was het toestel rendabel en dat is tijdens de pandemie vrijwel onmogelijk.

In de woestijn
De meeste luchtvaartmaatschappijen die de A380 in de vloot hebben, hebben de vliegtuigen sinds april/ mei vorig jaar geparkeerd op luchthavens met een droog, warm klimaat, waar de slijtage het laagst is. Als de crisis voorbij is en de markt weer aantrekt, komen de superjumbo’s mogelijk weer in actie. Air France deed in mei 2020 meteen alle tien A380’s die zij had in de mottenballen. De Franse partner van KLM was eerder al van plan het toestel uit dienst te nemen en zag in de crisis een goede aanleiding dit meteen te doen.

De enige maatschappij die tot nu toe trouw is gebleven aan de A380 is Emirates. Het bedrijf uit Dubai was al jaren verreweg de grootste gebruiker en heeft nu 117 van het type in de vloot, met nog eens vijf nieuwe toestellen onderweg.

Einde bouw
Emirates had eerder nog veel grotere plannen en wilde meer dan 150 A380’s afnemen van de fabrikant. In februari 2019, ruim voordat de coronacrisis zich aandiende, paste de airline het beleid toch aan en annuleerde de bestelling voor 39 toestellen. Het betekende meteen het einde van het bouwprogramma: Airbus kondigde op de dag van de Emirates’ annulering aan de productie van de A380 te zullen stoppen. Dit is inmiddels gebeurd, vorige maand.

Emirates houdt intussen vol nog zeker tien jaar met de A380 te zullen vliegen, maar het is een veeg teken dat de maatschappij alvast zowel de Airbus A350 (50 stuks) als de Boeing 787 Dreamliner (30 stuks) heeft besteld. De  vraag welke widebodies de luchtvaartbranche zullen domineren zal sterk afhangen van de ontwikkelingen van de markt. In hoeverre zal het verkeer zich herstellen van de pandemie?

Illustratie © Malaysia Airlines

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…