Home / Luchtvaart / Eerste vlucht Joon begonnen

Eerste vlucht Joon begonnen

Eerste vlucht Joon begonnen

Joon is vandaag begonnen met vliegen. Zakenreis nam een kijkje in de cabine van Air France’s dochter. Is het wat?

De operatie van Joon bestaat vanaf nu uit dagelijkse vluchten tussen Parijs naar Barcelona, Berlijn, Porto en Lissabon. Volgend jaar komen daar langeafstandsvluchten bij.

De nieuwe carrier wil een frisse, jonge uitstraling hebben en daar is Joon in geslaagd. Het beeld aan boord van de A320 straalt met zijn gedempte kleurstelling rust uit. Het hybride karakter van Joon blijkt onder meer uit de tweeklassenconfiguratie: er is ook een business class, die je bij een prijsvechter niet zult vinden. Verder hoeft de passagier niet voor alles te betalen: koffie, thee, water en jus d’orange zijn gratis. Alle andere consumpties kosten wel geld. De nadruk ligt op biologische producten.

Air France heeft nu zes Airbus A320’s ter beschikking. De vloot zal de komende jaren doorgroeien naar 28 toestellen, waaronder ook Airbus A340’s, die later zullen worden vervangen door de Airbus A350. De airline heeft de pilotenbonden toegezegd dat de vloot niet groter zal worden, om uitholling van Air France zelf te voorkomen. Maar topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM zei eerder deze week tegen Zakenreis dat hij bij een succesvolle operatie van Joon opnieuw gaat praten met de piloten.

Of Joon een succes wordt hangt helemaal af van de prijs-kwaliteitsverhouding. Om passagiers te trekken moet het product goed zijn en de prijs niet te hoog. Maar om winst te maken mogen de tarieven weer niet te laat zijn. Of Air France die balanceer-act goed kan uitvoeren moet nog blijken. Op de routes die Joon nu vliegt en die er later bijkomen kunnen passagiers alvast niet meer kiezen voor Air France zelf, want deze vluchten bestaan niet meer.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM gaat codesharen met Widerøe

KLM gaat codesharen met Widerøe

21/02/2018

KLM en de Noorse luchtvaartmaatschappij Widerøe zijn sinds woensdag codeshare-partners. Op de Widerøe-vluchten in Noorwegen wordt nu ook de KL-code toegevoegd. Hierdoor kunnen KLM-passagiers van over de hele wereld overstappen…

Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…