Home / Luchtvaart / Eerste vlucht Israël naar UAE

Eerste vlucht Israël naar UAE

Eerste vlucht Israël naar UAE

Temidden van corona is er ook ruimte voor détente: Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) herstellen na bijna vijftig jaar hun betrekkingen. Op maandag 31 augustus zal de Israëlische flag carrier El Al als aanzet voor het eerst in de geschiedenis naar Abu Dhabi vliegen.

Op de vlucht tussen de luchthaven Ben Gurion van Tel Aviv naar Abu Dhabi, de hoofdstad van de UAE, zullen behalve een Israëlische delegatie ook hooggeplaatste Amerikanen zitten, onder wie Jared Kushner, een topadviseur (en schoonzoon) van president Donald Trump.

De Amerikanen, bondgenoten van beide landen, speelden een sleutelrol in de ontspanning tussen de joodse staat en het Arabische  land. Het gezelschap dat reist met El Al zal zoals de plannen nu zijn de nacht doorbrengen in Abu Dhabi en dinsdag terugvliegen.

Etihad
In mei vloog Etihad Airways, de flag carrier van de UAE, van Abu Dhabi naar Tel Aviv met vracht bestemd voor de Palestijnen, nadat de Israëlische regering hiervoor toestemming had gegeven. Dit was de eerste vlucht tussen de twee landen.

Mogelijk willen El Al en/of Etihad in de nabije toekomst lijndiensten gaan beginnen. De vraag of dit gaat gebeuren lijkt niet zozeer afhankelijk van de goodwill tussen beide landen – want die is er – maar van het coronavirus, dat momenteel een groot deel van het luchtverkeer wereldwijd heeft lamgelegd.

Saoedi-Arabië gaf maandag toestemming aan El Al voor een vlucht in een directe lijn over het schiereiland. Dit Arabische land is eveneens een bondgenoot van de Verenigde Staten en van de UAE, maar behoort tevens al jaren tot de felste tegenstanders van Israël. Nu de Saoediërs akkoord zijn gegaan met de twee overflights van El Al is dat een verdere doorbraak in de détente tussen Israël en zijn Arabische buren.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…