Home / Luchtvaart / Eerste vliegtuig Air Antwerp

Eerste vliegtuig Air Antwerp

Eerste vliegtuig Air Antwerp

Air Antwerp, de nieuwe airline met CityJet en KLM als aandeelhouders, heeft haar eerste vliegtuig in de eigen kleuren gepresenteerd. De gerenoveerde Fokker 50 staat op de luchthaven van Antwerpen, in afwachting van goedkeuring voor een Belgische vliegvergunning (AOC).

Het toestel is bijna dertig jaar oud en krijgt de registratie OO-VLS (OO is de landencode voor België). Deze Fokker vloog eerder in dienst van de inmiddels failliete Vlaamse Luchtvaartmaatschappij (VLM.)

Hoewel het vliegtuig dus een oudje is, staan de Fokkers bekend om hun robuuste bouw. Het airframe van de Fokker 50 kan volgens deskundigen wel veertig tot vijftig jaar mee. Draaiende onderdelen zoals motoren worden regelmatig vervangen.

Logo
‘Qua logo hebben we gekozen voor een design dat een hand symboliseert, waarvan de vingers als het ware een vleugel vormen,’ aldus Johan Maertens, de CEO van Air Antwerp, in een verklaring. ‘Het is op dit ogenblik nog niet mogelijk te zeggen wanneer we onze AOC zullen ontvangen. Het vervullen van de nodige formaliteiten verloopt evenwel volgens plan.’

Maertens gaat er nu van uit dat in het najaar 2019 de lijnvluchten zullen beginnen. Wat de eerste bestemming zal zijn heeft Air Antwerp niet bekendgemaakt, maar Londen City lijkt een optie te zijn.

KLM stapte afgelopen mei in het Belgische project en nam een belang van 25 procent. Het Ierse CityJet heeft 75 procent. In de regio Antwerpen bestaat momenteel, met name voor de zakelijke markt, meer vraag dan aanbod van vliegtuigstoelen, zo redeneren de oprichters. Een nieuwe regionale airline zou daarom levensvatbaar zijn.

VLM
Jarenlang was VLM er de grote regionale speler, met de Internationale Luchthaven Antwerpen (Deurne) als uitvalsbasis. VLM ging na vele veranderingen van eigenaren en ups & downs in september 2018 definitief failliet.

Air Antwerp gaat verder waar VLM ophield. Johan Maertens was ook de laatste topman van VLM. Bij de start-up is ook een bestuurder van KLM gedetacheerd: Willem Hondius, die sinds 1984 in dienst is van KLM en Transavia op verscheidene posities.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…