
Eelco van Asch stapt begin 2021 over van KLM naar NS, tegen de zin van de ondernemingsraad bij het spoorbedrijf. KLM geeft geen reden voor het onverwachte vertrek van de chief information officer, die nog maar net in functie was.
In een verklaring van het bedrijf staat dat Van Asch “heeft besloten om zijn carrière per 1 maart 2021 te vervolgen buiten KLM.” Hij treedt toe tot de Raad van Bestuur van de Nederlandse Spoorwegen, als directeur operatie.
Eelco van Asch maakt nu nog deel uit van het Executive Team bij KLM, een laag die meteen onder de driekoppige directie zit. Hij kwam in dienst bij KLM in 2000 en bekleedde sindsdien verschillende commerciële, operationele en managementfuncties bij zowel KLM als Air France-KLM.
Of diens vertrek met de coronacrisis te maken heeft, is onduidelijk. KLM moet als gevolg van de huidige situatie fors bezuinigen en snijdt vermoedelijk ook in de toplaag. Van Asch volgde op 1 september 2020 als chief information officer (volledige titel: executive vice president information services & CIO KLM) Paul Elich op, die met pensioen ging.
Van Asch ontmoet straks bij NS oude bekenden. President-directeur Marjan Rintel is afkomstig van KLM, evenals Tjalling Smit, de directeur commercie en ontwikkeling.
COR tegen komst Van Asch
Maar de komst van Van Asch bij NS is niet in goede aarde gevallen bij de Centrale Ondernemingsraad van de spooronderneming. De kritiek is niet gericht tegen de persoon van de nieuwe operationeel directeur, maar tegen de procedure. In een interne brief bracht de COR medio november een negatief advies uit aan Marjan Rintel.
“De COR constateert dat de voorgenomen benoeming in strijd is met de ingeslagen weg van de Raad van Bestuur om te komen tot een kleinere organisatie,” zo schrijft de raad. Zij vindt het “niet uitlegbaar” dat de RvB zichzelf spaart bij de plannen om te krimpen.
De COR schrijft verder dat de positie van directeur Operatie “al enige tijd vacant is,” maar dat de werkzaamheden die daarbij horen “kundig” zijn overgenomen door anderen. Een nieuwe directeur vindt de raad daarom eigenlijk overbodig en áls er wel sprake zou zijn van invulling van de vacature had de voorkeur moeten uitgaan naar een interne kandidaat. De Raad van Commissarissen die na een voordracht door de RvB benoemingen bij NS moeten bekrachtigen, heeft het advies van de COR naast zich neergelegd.
Staatsbedrijf NS is net als veel airlines had getroffen door de corona pandemie. Sinds maart is het aantal reizigers in de trein gedaald met 50 procent of meer. De directie zet daarom het mes in de organisatie en schrapt de komende jaren ten minste 2.300 arbeidsplaatsen.
De Raad van Bestuur levert 10 procent van het vaste salaris in, over een periode van twee jaar en dat geldt ook voor de Raad van Commissarissen. Voor de rest van het personeel is vooralsnog geen loonsverlaging voorzien.

