Home / Luchtvaart / EasyJet verwacht lagere opbrengsten door Brexit

EasyJet verwacht lagere opbrengsten door Brexit

EasyJet verwacht lagere opbrengsten door Brexit

De Britse prijsvechter easyJet heeft vandaag haar financiële verwachtingen voor de tweede helft van 2016 naar beneden toe bijgesteld, onder meer als gevolg van Brexit, het besluit van een meerderheid van de Britse kiezers om de EU te verlaten.

EasyJet zegt dat de opbrengst in H2 per stoel “ten minste” vijf procent lager zal zijn dan in H2 van 2015. De airline spreekt over “onzekerheid in de economie en onder consumenten”, als gevolg van Brexit. Ook de daling van het Britse pond kan, indien deze zich doorzet, easyJet parten spelen.

Voor easyJet kan Brexit ook juridische gevolgen hebben. De maatschappij, na Ryanair de grootse discounter in Europa, maakt nu gebruik van de vrije uitwisseling van verkeer binnen de EU en heeft 28 bases in Europa. Als het Verenigd Koninkrijk de EU een keer heeft verlaten, gaan die open skies van de interne markt niet langer op voor easyJet en zal de maatschappij iets moeten verzinnen. Een van de opties is het aanvragen van een licentie (Air Operator’s Certificate – AOC) in een ander EU-land.

Stakingen
De afgelopen maanden had EasyJet ook te maken met andere problemen. “Het operationele klimaat is voor alle Europese vliegtuigmaatschappijen in mei en juni bijzonder uitdagend geweest,” schrijft de carrier in een verklaring. “Tot vandaag heeft easyJet in het derde kwartaal 1.061 annuleringen gehad door een groot aantal verstorende operationele gebeurtenissen, waaronder een staking van Franse luchtverkeersleiders, grote drukte op Londen Gatwick en extreem weer.”

De incidenten hebben geresulteerd in een vermindering van de consumentenvraag, zegt easyJet. “Dit leidt tot lagere opbrengsten met een geschatte impact van 28 miljoen pond (33 miljoen euro) op de winst vóór belasting in het derde kwartaal en een negatief effect op de opbrengsten per stoel met 1,6 procentpunt.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…