Home / Luchtvaart / EasyJet staat te popelen

EasyJet staat te popelen

EasyJet staat te popelen

EasyJet heeft woensdagmorgen na drie maanden stilstand de vluchtoperatie vanaf basis Schiphol hervat. De bemanningen ‘stonden te popelen,’ zegt country manager Nederland, William Vet, tegen Zakenreis.

De eerste vlucht vertrok om 07.00 uur naar Malaga, Spanje. Het vliegtuig was nagenoeg volgeboekt. William Vet reisde zelf mee (op de linker foto: rechts vooraan op de trap). EasyJet hervatte op 15 juni al de binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Per 1 juli zijn daar veel start-ups zoals Vet ze noemt bijgekomen, waaronder Schiphol.

Vóór corona vloog de Britse prijsvechter naar 42 bestemmingen vanaf Amsterdam. Per 1 juli zullen dat er eerst 26 zijn en in augustus gaat dit naar 35. Vet relativeert: “We vliegen dan wel, maar de capaciteit zal nog aanzienlijk lager zijn dan voorheen door een lagere frequentie – zo’n 30 procent.” Op de eerste dag van de hervatting vliegt easyJet ook naar Manchester, Londen Gatwick, Palma de Mallorca en Berlijn.

Geen staatssteun
EasyJet heeft in de UK, het thuisland, geen overheidssteun aangevraagd voor de operatie. Wel is er een extra lening afgesloten van 600 miljoen pond (660 miljoen euro), met staatsgarantie. Voorts krijgt de airline hulp bij het betalen van de salarissen (furlough) in de UK. Dit is vergelijkbaar met de NOW in Nederland, waarvan 300 personeelsleden van easyJet gebruikmaken. Ook in alle Europese landen waar easyJet actief is heeft het bedrijf een beroep gedaan op loonondersteuning.

Vet (foto rechts): “En verder houden we onze eigen broek op en dat kunnen we ook dankzij goede reserves. Tot eind dit jaar kunnen we het in elk geval volhouden. Wat ook helpt is dat de kosten, behalve die van de lonen, met een derde zijn gedaald. Als je niet vliegt, verbruik je ook geen brandstof.”

Ondanks het spreekwoordelijk licht dat William Vet ‘aan het eind van de tunnel’ ziet, zullen er toch ingrepen plaatsvinden bij easyJet. Ruwweg een derde van alle 15.000 werknemers zal hun baan verliezen. De carrier overlegt hierover nog met de vakbonden.

Voorzichtig optimistisch
De country manager toont zich voorzichtig optimistisch. “Sinds we hebben aangekondigd dat we weer gingen vliegen zijn de boekingen toegenomen. Je ziet bijvoorbeeld dat het MKB heeft weer de behoefte heeft om klanten te zien, zoals zakelijke contacten in Noord-Italië.”

“We streven terugkeer naar een basisschema met een goede bezettingsgraad. Onze outlook is kort: juli, augustus, september. Vaststaat dat het reizen er de komende twee tot drie jaar heel anders zal uitzien. Maar ik weet ook zeker dat de crisis weer een keer voorbij gaat en dan kunnen wij ons heel snel aanpassen,” aldus Vet.

EasyJet bood passagiers vanaf het begin van de coronacrisis drie mogelijkheden ter compensatie voor hun geannuleerde vlucht aan: restitutie, omboeken naar een andere datum of een voucher voor een nader te bepalen reis. “We geven de mogelijkheid om verder vooruit te boeken. In ons systeem kun je nu een reis regelen tot en met juni 2021,” zegt Vet.

UK, een geval apart
Terwijl in de meeste Europese landen de maatregelen voor reizigers in juni zijn versoepeld, werden ze in het Verenigd Koninkrijk juist verscherpt. Reizigers moeten nu na aankomst twee weken in zelfisolatie.

“De UK is een geval apart,” zegt Vet. “Wij willen heel graag dat de restricties worden opgeheven en voeren daarover ook besprekingen met de regering.” Die lobby van de reisbranche lijkt succes te hebben. ‘Londen’ komt naar alle waarschijnlijkheid spoedig met een beleid voor ‘luchtbruggen:’ een vrije doorgang, zonder quarantaineplicht, tussen een aantal Europese landen, waaronder Nederland.

EasyJet tegen minimumtarief
De Tweede Kamer wil intussen naar Oostenrijks voorbeeld een minimumtarief van 34 euro instellen voor vliegtickets. Wat vindt William Vet daarvan? “Wij zijn daar tegen en het is ook in strijd met EU wetgeving, het is marktverstoring. Als je de uitstoot van CO2 wil beperken moet je heel andere dingen doen, zoals zuiniger vliegen. Wij zijn bezig met nieuwe technologieën, waaronder elektrisch vliegen. En easyJet compenseert sinds vorig jaar de gehele uitstoot voor alle passagiers op alle vluchten.”

EasyJet is geen prijsstunter, zegt Vet. ”Onze gemiddelde ticketprijs is 55 euro. Omdat we nu weer op gang willen komen na corona zijn de prijzen iets gedaald om mensen weer in het vliegtuig te krijgen.”

De vloot van easyJet bestaat momenteel uit 340 toestellen, allemaal uit de ‘zuinige’ A320 en A320neo families en bij aantal blijft het voorlopig. Nieuwe bestellingen – er staan 112 in de boeken – worden tot nader orde niet ingevuld. EasyJet heeft over deze optie in 2013 al een contract gesloten met Airbus. Vet: “Als de markt tegenzit mogen we opleveringen uitstellen.”

Brexit?
Tot slot: als we nu het niet midden in ‘de corona’ hadden gezeten, was Brexit vast het belangrijkste gespreksonderwerp voor de Europese luchtvaart geweest. De UK stapte op 31 januari dit jaar al uit de Europese Unie, maar alle verdragen hierover moeten nog worden uitgewerkt.

William Vet: “Brexit? Dat was ik alweer vergeten. De problemen daarvan lijken niets te zijn als je het vergelijkt met corona. Een pretje is het niet, maar ik maak me er geen zorgen meer over. De onderhandelingen tussen de Britse regering en de Europese Commissie is slechts een herhaling van zetten. Wíj́ waren al helemaal voorbereid op de Brexit. Daar is niets aan veranderd.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….