Home / Luchtvaart / EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

De biedingstermijn voor de overname van Alitalia liep gisteren af. Er hebben zich drie gegadigden gemeld: easyJet, Delta Air Lines en het Italiaanse spoorbedrijf FS.

De drie bewindvoerders, die Alitalia sinds het technisch faillissement in mei 2017 hebben bestuurd, zeggen de biedingen nu te zullen voorleggen aan het Italiaanse ministerie van economische ontwikkeling, dat een besluit moet nemen.

De bewindvoerders hebben de namen van de gegadigden en de inhoud van hun bod niet genoemd. In een verklaring zeggen ze van twee partijen een bindend bod te hebben ontvangen en van de andere ‘een verklaring van interesse.’

EasyJet bracht gisteren zelf naar buiten die ‘verklaring van interesse’ te hebben ingediend. De Britse prijsvechter was al bij eerder geplande overnamerondes van Alitalia betrokken, maar deze werden steeds uitgesteld.

Spoorwegen
Bindend is het bod van de Italiaanse staatsspoorwegen (Ferrovie dello Stato – FS), die een meerderheidsbelang zouden willen verwerven. De vraag is of dat mag van de Europese Unie, want in dat geval zou Alitalia opnieuw een staatsbedrijf worden.

Het Italiaanse persbureau Ansa meldt dat het Amerikaanse Delta Air Lines, partner van KLM, ook een bindend bod heeft ingediend.

Alitalia ging in mei 2017 in liquidatie nadat grootaandeelhouder Etihad (belang van 49 procent) zich terugtrok uit de onderneming wegens de aanhoudende verliezen van de Italiaanse flag carrier.

Overbrugging
De door de regering aangestelde bewindvoerders kregen daarna de opdracht Alitalia te verkopen. De eerste deadline van 30 april dit jaar werd vervolgens verlengd naar 31 oktober.

Alitalia kreeg intussen een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro. In december loopt de termijn  voor terugbetaling af, maar mogelijk komt ook daar een verlenging van.

Alitalia vloog de afgelopen anderhalf jaar min of meer normaal door, in afwachting van de overnamestrijd. De carrier liet onlangs tegen Zakenreis weten de periode onder de drie bewindvoerders goed te hebben gefunctioneerd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…