Home / Luchtvaart / EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

De biedingstermijn voor de overname van Alitalia liep gisteren af. Er hebben zich drie gegadigden gemeld: easyJet, Delta Air Lines en het Italiaanse spoorbedrijf FS.

De drie bewindvoerders, die Alitalia sinds het technisch faillissement in mei 2017 hebben bestuurd, zeggen de biedingen nu te zullen voorleggen aan het Italiaanse ministerie van economische ontwikkeling, dat een besluit moet nemen.

De bewindvoerders hebben de namen van de gegadigden en de inhoud van hun bod niet genoemd. In een verklaring zeggen ze van twee partijen een bindend bod te hebben ontvangen en van de andere ‘een verklaring van interesse.’

EasyJet bracht gisteren zelf naar buiten die ‘verklaring van interesse’ te hebben ingediend. De Britse prijsvechter was al bij eerder geplande overnamerondes van Alitalia betrokken, maar deze werden steeds uitgesteld.

Spoorwegen
Bindend is het bod van de Italiaanse staatsspoorwegen (Ferrovie dello Stato – FS), die een meerderheidsbelang zouden willen verwerven. De vraag is of dat mag van de Europese Unie, want in dat geval zou Alitalia opnieuw een staatsbedrijf worden.

Het Italiaanse persbureau Ansa meldt dat het Amerikaanse Delta Air Lines, partner van KLM, ook een bindend bod heeft ingediend.

Alitalia ging in mei 2017 in liquidatie nadat grootaandeelhouder Etihad (belang van 49 procent) zich terugtrok uit de onderneming wegens de aanhoudende verliezen van de Italiaanse flag carrier.

Overbrugging
De door de regering aangestelde bewindvoerders kregen daarna de opdracht Alitalia te verkopen. De eerste deadline van 30 april dit jaar werd vervolgens verlengd naar 31 oktober.

Alitalia kreeg intussen een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro. In december loopt de termijn  voor terugbetaling af, maar mogelijk komt ook daar een verlenging van.

Alitalia vloog de afgelopen anderhalf jaar min of meer normaal door, in afwachting van de overnamestrijd. De carrier liet onlangs tegen Zakenreis weten de periode onder de drie bewindvoerders goed te hebben gefunctioneerd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…