Home / Luchtvaart / EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

EasyJet, Delta en Italiaanse spoorwegen bieden op Alitalia

De biedingstermijn voor de overname van Alitalia liep gisteren af. Er hebben zich drie gegadigden gemeld: easyJet, Delta Air Lines en het Italiaanse spoorbedrijf FS.

De drie bewindvoerders, die Alitalia sinds het technisch faillissement in mei 2017 hebben bestuurd, zeggen de biedingen nu te zullen voorleggen aan het Italiaanse ministerie van economische ontwikkeling, dat een besluit moet nemen.

De bewindvoerders hebben de namen van de gegadigden en de inhoud van hun bod niet genoemd. In een verklaring zeggen ze van twee partijen een bindend bod te hebben ontvangen en van de andere ‘een verklaring van interesse.’

EasyJet bracht gisteren zelf naar buiten die ‘verklaring van interesse’ te hebben ingediend. De Britse prijsvechter was al bij eerder geplande overnamerondes van Alitalia betrokken, maar deze werden steeds uitgesteld.

Spoorwegen
Bindend is het bod van de Italiaanse staatsspoorwegen (Ferrovie dello Stato – FS), die een meerderheidsbelang zouden willen verwerven. De vraag is of dat mag van de Europese Unie, want in dat geval zou Alitalia opnieuw een staatsbedrijf worden.

Het Italiaanse persbureau Ansa meldt dat het Amerikaanse Delta Air Lines, partner van KLM, ook een bindend bod heeft ingediend.

Alitalia ging in mei 2017 in liquidatie nadat grootaandeelhouder Etihad (belang van 49 procent) zich terugtrok uit de onderneming wegens de aanhoudende verliezen van de Italiaanse flag carrier.

Overbrugging
De door de regering aangestelde bewindvoerders kregen daarna de opdracht Alitalia te verkopen. De eerste deadline van 30 april dit jaar werd vervolgens verlengd naar 31 oktober.

Alitalia kreeg intussen een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro. In december loopt de termijn  voor terugbetaling af, maar mogelijk komt ook daar een verlenging van.

Alitalia vloog de afgelopen anderhalf jaar min of meer normaal door, in afwachting van de overnamestrijd. De carrier liet onlangs tegen Zakenreis weten de periode onder de drie bewindvoerders goed te hebben gefunctioneerd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…