Home / Luchtvaart / EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen snel herstel van de marktvraag.

Johan Lundgren, de CEO zegt over de huidige situatie: “We realiseren ons dat dit zeer moeilijke tijden zijn en dat we zeer moeilijke beslissingen in overweging moeten nemen die gevolgen zullen hebben voor onze mensen, maar we willen zoveel mogelijk banen voor de lange termijn beschermen.”

Net als bij alle andere airlines, wereldwijd, staat bij easyJet sinds begin april vrijwel de gehele vloot aan de grond. De 15.000 werknemers zitten thuis. De Britse low-cost-carrier heeft tot nu toe geen staatssteun aangevraagd, maar de loonkosten zijn wel voor een groot deel overgenomen door de regering.

Beperkte herstart
Vanaf 15 juni zal de carrier een ‘beperkt’ aantal vluchten hervatten, voornamelijk op binnenlandse routes in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, waar ‘voldoende vraag’ zal zijn om winstgevend te kunnen vliegen.

EasyJet gaat er nu vanuit dat in het vierde kwartaal van 2020 de gevlogen capaciteit zal uitkomen op 30 procent van die in Q4 van 2019. Let wel: dit betekent niet dat de passagiersaantallen daarmee gelijke tred houden. EasyJet heeft geen cijfers gegeven over de boekingen, maar zegt wel dat deze ‘bemoedigend’ zijn.

Zolang corona blijft heersen zullen passagiers aan boord bij easyJet mondkapjes of -maskers moeten dragen. De airline zal de toestellen na elke vlucht extra reinigen en desinfecteren. ‘Aanvankelijk zal er geen eten aan boord worden geserveerd,’ zegt easyJet – hoe lang dat zal duren is onduidelijk.

Herstel pas in 2023
Het bedrijf denkt dat terugkeer van de marktvraag tot het niveau van 2019 ‘waarschijnlijk pas in 2023 opnieuw zal worden bereikt.’ Daarom wil de directie hard ingrijpen en een herstructurering doorvoeren. “EasyJet zal binnenkort in overleg gaan met medewerkers om het personeelsbestand met maximaal 30 procent te verminderen,” zegt het bedrijf.

Minder marktvraag betekent dat easyJet met minder personeel toekan en met minder vliegtuigen. De prijsvechter heeft alleen Airbussen (A320 familie) in de vloot, momenteel rond de 340. In het contract met de Europese fabrikant staat dat easyJet flexibel mag reageren ‘op de veranderende omstandigheden.’

Een deel van de vliegtuigen gaat terug naar de verhuurders en de komst van nieuwe toestellen wordt uitgesteld. EasyJet gaat nu uit van een vlootomvang van 300 toestellen aan het eind van 2021, dat zijn ongeveer 50 minder dan voorafgaande aan de coronacrisis de bedoeling was.

Johan Lundgren houdt ondanks alles de moed erin: “Als een low-cost luchtvaartmaatschappij met een sterk netwerk zijn wij van mening dat wij goed in de markt staan om klanten te kunnen voorzien van vluchten met een goede waarde in de aankomende herstelperiode.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote daling CO2 in Europa

Grote daling CO2 in Europa

28/01/2021

De CO2-uitstoot door het luchtverkeer was vorig jaar in Europese landen 57 procent lager dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van Eurocontrol. Nederland zat met min 41,2 procent onder…

Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…