
De Boeing 737 MAX mag van EASA weer de lucht in. Alleen is er nu een ander probleem: corona. Airlines houden wereldwijd al maanden het grootste deel van hun vloot aan de grond, van alle types, omdat de markt is ingestort.
“Uit onze analyse blijkt dat het veiligheidsniveau van de MAX hoog genoeg is om weer te kunnen vliegen,” aldus Patrick Ky, de uitvoerend directeur van het Europese Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (European Aviation Safety Agency – EASA) tegen persbureau Bloomberg.
De Boeing 737 MAX, een nieuw toesteltype, staat sinds maart 2019 aan de grond, na twee fatale crashes die aan 346 mensen het leven kostten. Boeing werkte sindsdien aan een verbeterde, veilige variant en presenteerde deze afgelopen zomer. De fabrikant heeft onder meer twee nieuwe sensoren aangebracht die ervoor moeten zorgen dat bij het toestel niet meer automatisch en zonder reden de neus naar beneden wordt gedrukt in volle vlucht, zoals bij de twee crashes het geval was.
Drie sensoren
EASA, dat ressorteert onder de Europese Unie, is er nog niet helemaal gerust op. Ky heeft aan Boeing laten weten dat zijn voorkeur uitgaat naar drie sensoren. “We hebben Boeing voorgelegd dat met een derde sensor het veiligheidsniveau nog hoger zou zijn,” aldus Ky. Boeing werkt daar ook aan, maar zegt nog twee jaar nodig te hebben om een systeem met drie sensoren te ontwikkelen.
Sinds de grounding van de MAX in maart 2019 hebben verscheidene klanten van Boeing hun order geannuleerd. Momenteel staan er 4.100 bestellingen genoteerd, 900 minder dan in 2018. In eerste instantie waren de annuleringen gerelateerd aan het verloren vertrouwen in de veiligheid van de MAX.
Sinds afgelopen voorjaar zijn daar veel opzeggingen wegens corona bijgekomen. Door het wereldwijd instorten van de luchtvaartmarkt hebben airlines veel minder vliegtuigen nodig, laat staan dat ze nieuwe exemplaren in de vloot willen opnemen

