
EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook de bovenste verflaag is een aanhoudende bron van zorg.
EASA (European Union Aviation Safety Agency) zegt in een airworthiness directive dat het door Airbus ontworpen systeem Expanded Copper Foil, bedoeld om blikseminslagen op te vangen, mogelijk niet correct is geïnstalleerd op een aantal A350’s. De organisatie spreekt over dertien toestellen tot nu toe, van de bijna 450 die in actieve dienst zijn. Volgens EASA zijn ook bevestigingssystemen onjuist aangebracht en daardoor kan er ‘een cocktail van factoren’ ontstaan, met het risico dat een blikseminslag het toestel beschadigt.
Composiet
Vliegtuigen lopen tijdens de vlucht altijd de kans om door bliksem te worden getroffen en dit gebeurt ook regelmatig. De romp werkt evenwel als een kooi van Faraday: de elektrische lading vloeit langs de buitenkant weg en er is geen gevaar voor passagiers of de constructie. Maar dit werkt alleen als er sprake is van geleidende metalen. In de vliegtuigbouw was aluminium tientallen jaren het belangrijkste materiaal en dit is een zeer goed geleidend product.
Airbus (A350) zowel als Boeing (737 Dreamliner) zijn in de jaren vanaf 2010 gekomen met vliegtuigen hoofdzakelijk gemaakt van composiet, een samengesteld materiaal, waarin naast metalen onder meer ook glasvezel en koolstof zitten. Composiet is lichter en sterker dan aluminium, maar de elektrische geleiding is een stuk minder en de fabrikanten moesten alternatieve systemen ontwerpen.
Airbus’ uitvinding Expanded Copper Foil is volgens EASA verre van perfect. Bij een zware blikseminslag in de vleugels, waar de tanks zitten, kan er brandstofdamp ontploffen die voor het toestel fataal kan zijn. EASA stelt inspecties voor en ‘waar nodig’ reparaties, maar wil niet zover gaan de A350 aan de grond te houden.
Afbladderende verf
Intussen speelt er nog een ander probleem rond de A350: de oppervlakteverf. Qatar Airways, de grootste klant voor het toestel (een order van 76, waarvan 53 afgeleverd) klaagt al geruime tijd dat de verf afbladdert. De Arabische carrier houdt voor de zekerheid twintig A350’s aan de grond.
Volgens persbureau Reuters hebben ten minste vijf andere maatschappijen, waaronder Finnair en Delta Air Lines eveneens bij Airbus geklaagd over de verf op de A350.

