Home / Luchtvaart / Dutch Aviation Group gestopt

Dutch Aviation Group gestopt

Dutch Aviation Group gestopt

De Dutch Aviation Group is gestopt “met al haar activiteiten,” zegt de organisatie op de eigen website. De DAG leed al enige jaren een kwijnend bestaan en corona lijkt het laatste duwtje te hebben gegeven. De vereniging wil nog doorgaan als “virtueel platform,” waarvoor zij de site wil “reorganiseren.”

DAG ontstond in het jaar 2000, als een bedrijfschap (publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie). Alle deelsectoren binnen de luchtvaart konden lid worden, waaronder airlines, luchthavens, fabrikanten, de luchtmacht, onderwijsinstellingen etc. Oprichter was Transavia-piloot Anne Cor Groeneveld, die ook voorzitter werd en vijftien jaar lang de drijvende van DAG zou blijven.

De vereniging hield regelmatig symposia, in Huis ter Duin (foto boven) te Noordwijk, waar de crème de la crème van de Nederlandse luchtvaart aan deelnam. Dat de belangen van de leden vaak met elkaar botsten deerden Groeneveld en de DAG niet. De voorzitter wist steeds voldoende common ground te vinden om de organisatie bij elkaar te houden.

Kentering
Rond 2015 kwam er een kentering, mogelijk doordat de zittende regering van VVD en PvdA het begrip ‘publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie’ had opgeheven. DAG leek de deelnemende bedrijven en organisaties daarna minder te inspireren dan voorheen.

In 2016 legde Groeneveld de voorzittershamer neer en volgde Alexander Schnitger, commandant bd van de Koninklijke Luchtmacht, hem op. Schnitger overleed in juni van dit jaar  “na een kort ziekbed” meldde de DAG op dat moment.

Schnitger had zich begin dit jaar nog voorstander getoond van “vernieuwing” van de DAG. Op de Algemene Ledenvergadering in februari gaf hij “een definitieve aanzet gegeven om met de DAG een andere koers te gaan varen,” zei de organisatie. “Deze omzetting is momenteel gaande.” Hoe die nieuwe koers eruit had moeten zien is nooit duidelijk geworden, temeer daar dit voorjaar het coronavirus zich aandiende. Corona legde een groot deel van de internationale luchtvaart plat en organisaties als de DAG konden in deze crisis geen rol van betekenis spelen.

Tekenend was dat Schnitger deze zomer ook geen opvolger kreeg. De overige bestuursleden van de Dutch Aviation Group hebben nu besloten om alle activiteiten te stoppen, al lijkt er met het ‘virtuele platform’ nog een kleine vorm van organisatie over te blijven.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…