Home / Luchtvaart / Duitse coup bij Brussels

Duitse coup bij Brussels

Duitse coup bij Brussels

Brussels Airlines krijgt, zoals verwacht, een nieuwe CEO. De zittende commercieel directeur Christina Foerster vervangt per 1 april Bernard Gustin. Volgens Belgische media was deze ‘coup’ van moederbedrijf Lufthansa allang in de maak.

Foerster is Duits, Gustin een Belg. Ook de Belgische financieel directeur, Jan De Raeymaeker, is gedwongen te vertrekken – wie de nieuwe CFO wordt is nog niet bekendgemaakt. Foerster kwam in 2016 over van Lufthansa, in hetzelfde jaar dat de Duitse carrier Brussels Airlines volledig inlijfde. ‘In B-House, het hoofdkantoor van Brussels Airlines in Zaventem, wisten ze toen hoe laat het was,’ schrijft omroep VRT op haar site. ‘De Duitsers zouden hun macht stilaan uitbreiden en Christina was voorbestemd de nieuwe grote baas te worden.’

Meningsverschil
Het belangrijkste meningsverschil tussen Gustin aan de ene kant en Foerster, gesteund door de top van Lufthansa, aan de andere kant, was de status van Brussels Airlines. Gustin wilde vasthouden aan een combinatie van Europese vluchten en long haul, vooral op Afrika. Lufthansa daarentegen wilde integratie van de Europese vluchten van Brussels met die van de andere dochter Eurowings en het inkrimpen van het long haul netwerk.

VRT schrijft: ‘In de wandelgangen van Brussels Airlines hoor je dat Bernard Gustin en Christina Foerster niet bepaald de beste vrienden waren.’ Foerster zou een ‘absolute vertrouwelinge’ zijn van de CEO van Lufthansa, Carsten Spohr. Gustin heeft volgens de VRT de afgelopen jaren gepoogd de positie van Foerster te ondermijnen – hij wilde het Belgische karakter van de airline zoveel mogelijk behouden.

‘Zo werd ze geweerd uit bepaalde vergaderingen en werd ze niet betrokken bij sommige beslissingen,’ aldus de VRT. Deze tegenwerking van Gustin kon op weinig waardering rekenen op het hoofdkantoor van Lufthansa. Gevoegd bij de strategische meningsverschillen was dit reden genoeg voor Spohr om zich te ontdoen van Bernard Gustin, die sinds 2008 CEO was van Brussels Airlines.

Lufthansa geeft er sowieso de voorkeur aan bij al haar dochterbedrijven een Duitse CEO te hebben. Swiss en Austrian worden al geleid door Duitsers, Brussels Airlines volgt nu dus in april.

Belgische entiteit
‘Brussels Airlines blijft een Belgische entiteit en de Belgische home carrier en zal blijven groeien,’ benadrukt het bedrijf zelf in een persbericht. VRT is daar niet zo zeker van: ‘Met Christina Foerster staat er aan het hoofd van Brussels Airlines iemand die de Duitse visie zal uitzetten. Wat dat precies wil zeggen voor het merk Brussels Airlines zullen we pas over een paar maanden, misschien zelfs jaren weten.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe stakingen Air France

Nieuwe stakingen Air France

11/06/2018

Bonden bij Air France hebben vier nieuwe stakingen afgekondigd, eind deze maand, om loonsverhoging af te dwingen. Het personeel van de airline staakte dit jaar tot nu toe op vijftien…