Home / Luchtvaart / Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee met vervoegd pensioen. Onder supervisie van Harm Kreulen, directeur KLM Benelux, stuurt Klein sinds 2018 de Nederlandse en Belgische zaken- en vrijetijds-reismarkt aan.

“Het was een moeilijke beslissing die ik niet over één nacht ijs heb genomen,” zegt Klein. “Ik had niet de ambitie om tot mijn 67ste door te werken, maar dit kwam wel vroeger dan verwacht. Wat meespeelt, is dat ik half maart als een van de eersten in Nederland corona heb gekregen en behoorlijk ziek ben geweest. Ik ben vier weken uit de running geweest, sliep 20 uur per dag en ben 10 kilo afgevallen. Ik heb aan den lijve ondervonden dat corona geen ‘gewoon’ griepje is.”

Topsporter
Klein werkt sinds 1986 bij KLM, maar begon oorspronkelijk als topsporter. “Wielrennen, marathonschaatsen en de winter triatlon – ik heb het allemaal gedaan, tot op WK-niveau. Ik presteerde goed, maar niet goed genoeg om daar een boterham mee te kunnen verdienen. Daarom wilde ik naast het sporten iets anders doen en kwam bij NetherLines terecht. Die airline is door KLM overgenomen en sindsdien beoefen ik een andere tak van sport, die me ook veel voldoening heeft gegeven.”

Mede dankzij zijn sportachtergrond voelde Klein zich fysiek altijd sterk. “Ik had al 20 jaar geen griep gehad. Vroeger had ik astmatische bronchitis, maar ik was al 10 jaar medicijnenvrij. Tijdens mijn coronabesmetting kreeg ik er een longenontsteking bij. Dat betekende een dusdanige aanslag op mijn organen, die ik tot op de dag van vandaag voel. Dan ga je toch anders tegen zaken aankijken. Toen de mogelijkheid van een vrijwillige vertrekregeling zich voordeed, heb ik die kans gepakt. Met gemengde gevoelens, want KLM is een geweldig bedrijf om voor te werken. Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen bij KLM om mij verder te ontwikkelen.”

“Met het vertrek van Dries verliezen we een doorgewinterde KLM’er met een zeer ruime commerciële ervaring,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM Benelux. “Hij sluit zijn mooie carrière af waar die begon: KLM Nederland. Dries kan terugkijken op prachtige laatste jaren waarin, mede dankzij zijn inzet en drive, de successen elkaar in hoog tempo opvolgden.”

Thuiskomen in een ‘warm bad’
Als hoogtepunten noemt Klein het opzetten van het key accountmanagement bij KLM Nederland en “de geweldige tijd” bij e-commerce, in een periode dat de omzet daar verdubbelde. Ook op zijn stationeringen in het buitenland, in Zwitserland en – meest recentelijk – in Kenia, kijkt hij met veel plezier terug.

Tot eind 2017 was Klein general manager van Air France-KLM in Oost-Afrika. “Mijn standplaats was Nairobi. Daar hebben wij vier jaar gewoond en gewerkt. Het begin was een emotionele rollercoaster. Toen mijn vrouw en ik daar gingen kijken, onder andere om een school voor onze kinderen uit te zoeken, was een dag daarvoor de aanslag op het winkelcentrum Westgate gepleegd (21 september 2013). Daarbij werden 68 bezoekers gedood en raakten meer dan 175 gewond. De beginperiode was moeilijk, maar uiteindelijk hebben wij daar met veel plezier gewoond.”

Terugkomen naar de thuisbasis in Nederland in 2018 voelde als ‘een warm bad’. “Het was heel leuk om weer samen te werken met mensen uit het verleden, zoals Harm Kreulen,” zegt Klein. “Op dat moment ging het uitstekend met KLM. Dankzij de goede resultaten kon KLM investeren in vloot, product, bestemmingen en frequenties. Dat hielp ons enorm om zowel de zakelijke als de leisure-klant aan ons te binden.”

Dramatische omstandigheden
De marktomstandigheden waarin KLM nu moet opereren, noemt Klein “dramatisch”, zowel voor KLM als voor reisagenten. “Ik houd mijn hart vast, het herstel duurt veel te lang. We gingen er vanuit dat de landsgrenzen weer open zouden gaan, maar je ziet nu het tegenovergestelde gebeuren. Hoe lang houden we dit vol? Ik hoop voor alle partijen dat het niet nog een jaar gaat duren, maar dat er snel een vaccin op de markt komt. Hierdoor zal het vertrouwen om te vliegen weer kunnen worden hersteld en kunnen we weer, zowel KLM als ook de agenten en de corporates, positief vooruitkijken.”

Of er een opvolger voor Klein wordt aangesteld en wie dat dan zal worden, is nog niet duidelijk. Klein: “De herstructureringsplannen liggen nu bij de OR, ik verwacht dat daar binnenkort duidelijkheid over is. Bij KLM Nederland werken op dit moment 92 FTE’s. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit er minder gaan worden.”

Concrete plannen voor de toekomst heeft Klein nog niet. “Ik laat eerst mijn lichaam herstellen tot op het niveau van vóór corona, daarna kijk ik verder. Ik wil zeker iets op het gebied van begeleiding in de sportwereld doen. Daarnaast lijkt het me leuk om verkooptrainingen te geven voor bedrijven die affiniteit met de reiswereld hebben. Mochten er daarnaast zakelijk nog leuke kortlopende activiteiten voorbij komen dan zal ik dit zeker overwegen.”

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Eurostar ‘leeg’ naar Londen

26/10/2020

Maandagmorgen is de eerste overstapvrije Eurostar van Amsterdam naar Londen gereden. Door corona was de trein zo goed als leeg. Aan weerszijden van het traject moeten reizigers namelijk in quarantaine…

Europa gaat weer op slot

Europa gaat weer op slot

26/10/2020

De tweede coronagolf slaat hard toe in Europa. Veel landen voeren de reisrestricties op. Voor de luchtvaart is dit een doemscenario. Alleen Zweden en Griekenland zijn vanuit Nederland nog vrij…

EasyJet bepleit sneltest

EasyJet bepleit sneltest

26/10/2020

Niet zozeer een vaccin, maar testen die een corona-vrije vlucht garanderen zullen passagiers het vertrouwen geven om weer te gaan vliegen. Dit zegt William Vet van easyJet tijdens een online-event…

Delta weert 460 weigeraars

Delta weert 460 weigeraars

26/10/2020

Delta Air Lines heeft tot nu toe 460 mensen op de eigen ‘no-fly list’ gezet wegens hun weigering een mondkapje te dragen. Terwijl in de VS het aantal nieuwe coronagevallen…

Kan app reiswereld redden?

Kan app reiswereld redden?

23/10/2020

Er is een nieuwe app, CommonPass: een soort gezondheidspas die de wereldwijd gestagneerde luchtvaart en reisbranche weer op gang moeten brengen. Het is een initiatief van de non-profitorganisaties World Economic…

BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

22/10/2020

De internationale luchtvaart komt volgens de CEO van British Airways mogelijk nooit terug op het niveau van topjaar 2019. BA’s moederbedrijf IAG heeft intussen de capaciteit verder teruggeschroefd na nieuwe…