Home / Luchtvaart / Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee met vervoegd pensioen. Onder supervisie van Harm Kreulen, directeur KLM Benelux, stuurt Klein sinds 2018 de Nederlandse en Belgische zaken- en vrijetijds-reismarkt aan.

“Het was een moeilijke beslissing die ik niet over één nacht ijs heb genomen,” zegt Klein. “Ik had niet de ambitie om tot mijn 67ste door te werken, maar dit kwam wel vroeger dan verwacht. Wat meespeelt, is dat ik half maart als een van de eersten in Nederland corona heb gekregen en behoorlijk ziek ben geweest. Ik ben vier weken uit de running geweest, sliep 20 uur per dag en ben 10 kilo afgevallen. Ik heb aan den lijve ondervonden dat corona geen ‘gewoon’ griepje is.”

Topsporter
Klein werkt sinds 1986 bij KLM, maar begon oorspronkelijk als topsporter. “Wielrennen, marathonschaatsen en de winter triatlon – ik heb het allemaal gedaan, tot op WK-niveau. Ik presteerde goed, maar niet goed genoeg om daar een boterham mee te kunnen verdienen. Daarom wilde ik naast het sporten iets anders doen en kwam bij NetherLines terecht. Die airline is door KLM overgenomen en sindsdien beoefen ik een andere tak van sport, die me ook veel voldoening heeft gegeven.”

Mede dankzij zijn sportachtergrond voelde Klein zich fysiek altijd sterk. “Ik had al 20 jaar geen griep gehad. Vroeger had ik astmatische bronchitis, maar ik was al 10 jaar medicijnenvrij. Tijdens mijn coronabesmetting kreeg ik er een longenontsteking bij. Dat betekende een dusdanige aanslag op mijn organen, die ik tot op de dag van vandaag voel. Dan ga je toch anders tegen zaken aankijken. Toen de mogelijkheid van een vrijwillige vertrekregeling zich voordeed, heb ik die kans gepakt. Met gemengde gevoelens, want KLM is een geweldig bedrijf om voor te werken. Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen bij KLM om mij verder te ontwikkelen.”

“Met het vertrek van Dries verliezen we een doorgewinterde KLM’er met een zeer ruime commerciële ervaring,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM Benelux. “Hij sluit zijn mooie carrière af waar die begon: KLM Nederland. Dries kan terugkijken op prachtige laatste jaren waarin, mede dankzij zijn inzet en drive, de successen elkaar in hoog tempo opvolgden.”

Thuiskomen in een ‘warm bad’
Als hoogtepunten noemt Klein het opzetten van het key accountmanagement bij KLM Nederland en “de geweldige tijd” bij e-commerce, in een periode dat de omzet daar verdubbelde. Ook op zijn stationeringen in het buitenland, in Zwitserland en – meest recentelijk – in Kenia, kijkt hij met veel plezier terug.

Tot eind 2017 was Klein general manager van Air France-KLM in Oost-Afrika. “Mijn standplaats was Nairobi. Daar hebben wij vier jaar gewoond en gewerkt. Het begin was een emotionele rollercoaster. Toen mijn vrouw en ik daar gingen kijken, onder andere om een school voor onze kinderen uit te zoeken, was een dag daarvoor de aanslag op het winkelcentrum Westgate gepleegd (21 september 2013). Daarbij werden 68 bezoekers gedood en raakten meer dan 175 gewond. De beginperiode was moeilijk, maar uiteindelijk hebben wij daar met veel plezier gewoond.”

Terugkomen naar de thuisbasis in Nederland in 2018 voelde als ‘een warm bad’. “Het was heel leuk om weer samen te werken met mensen uit het verleden, zoals Harm Kreulen,” zegt Klein. “Op dat moment ging het uitstekend met KLM. Dankzij de goede resultaten kon KLM investeren in vloot, product, bestemmingen en frequenties. Dat hielp ons enorm om zowel de zakelijke als de leisure-klant aan ons te binden.”

Dramatische omstandigheden
De marktomstandigheden waarin KLM nu moet opereren, noemt Klein “dramatisch”, zowel voor KLM als voor reisagenten. “Ik houd mijn hart vast, het herstel duurt veel te lang. We gingen er vanuit dat de landsgrenzen weer open zouden gaan, maar je ziet nu het tegenovergestelde gebeuren. Hoe lang houden we dit vol? Ik hoop voor alle partijen dat het niet nog een jaar gaat duren, maar dat er snel een vaccin op de markt komt. Hierdoor zal het vertrouwen om te vliegen weer kunnen worden hersteld en kunnen we weer, zowel KLM als ook de agenten en de corporates, positief vooruitkijken.”

Of er een opvolger voor Klein wordt aangesteld en wie dat dan zal worden, is nog niet duidelijk. Klein: “De herstructureringsplannen liggen nu bij de OR, ik verwacht dat daar binnenkort duidelijkheid over is. Bij KLM Nederland werken op dit moment 92 FTE’s. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit er minder gaan worden.”

Concrete plannen voor de toekomst heeft Klein nog niet. “Ik laat eerst mijn lichaam herstellen tot op het niveau van vóór corona, daarna kijk ik verder. Ik wil zeker iets op het gebied van begeleiding in de sportwereld doen. Daarnaast lijkt het me leuk om verkooptrainingen te geven voor bedrijven die affiniteit met de reiswereld hebben. Mochten er daarnaast zakelijk nog leuke kortlopende activiteiten voorbij komen dan zal ik dit zeker overwegen.”

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….