Home / Luchtvaart / Dragen van mondkapjes bij KLM vanaf nu tot 1 september

Dragen van mondkapjes bij KLM vanaf nu tot 1 september

Dragen van mondkapjes bij KLM vanaf nu tot 1 september

Met ingang van heden heeft KLM het dragen van ‘gezichtsbescherming’ aan boord en bij het instappen verplicht gesteld voor alle passagiers. Wie in gebreke blijft, kan worden geweigerd. KLM deelt zelf geen mondkapjes uit.

KLM zegt dat het cabinepersoneel ‘uiteraard’ zelf ook gezichtsbescherming zal dragen. “Onder gezichtsbescherming verstaan we mond-neusmaskers, zoals chirurgische maskers en niet-medische maskers. De maskers moeten groot genoeg zijn om de neus en mond van de drager volledig te bedekken,” zegt KLM in een verklaring.

De maatregel geldt voorlopig tot en met 31 augustus 2020. Omdat het verplicht dragen van mondkapjes niet in de wet is vastgelegd, zijn passagiers die de voorschriften van KLM niet nakomen in principe niet strafbaar.

De airline is daarom voorzichtig in het formuleren van eventuele sancties. “Passagiers die geen adequate gezichtsbescherming/mond-neusmaskers dragen, kunnen bij de gate voor het instappen worden geweigerd,” zegt KLM, met de nadruk op ‘kunnen.’ De enige uitzondering geldt voor kinderen tot 10 jaar.

Besmettingsgevaar klein
KLM wijst er nogmaals op dat het risico van besmetting aan boord van vliegtuigen ‘laag’ is. “Moderne vliegtuigen zijn voorzien van High Efficiency Particulate Air (HEPA) filters, die zorgen voor schone cabinelucht, waarbij er een hoge mate van luchtcirculatie plaatsvindt,” zegt KLM.

“De lucht wordt om de drie minuten vervangen door het ingebouwde luchttoevoersysteem van het vliegtuig. De luchtstroom in het vliegtuig gaat van boven naar beneden, wat de kans op ‘horizontale’ transmissie in de cabine nog verder vermindert.”

“Bovendien stroomt de lucht snel en dat is niet bevorderlijk voor de verspreiding van druppels. Verder zitten de passagiers allemaal met hun gezicht in dezelfde richting, zodat er weinig face-to-face interactie is en vormen de stoelen een barrière voor de transmissie naar voren of naar achteren in de cabine.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

12/08/2020

Een groep jonge KLM-employees aan de grond is bezig een nieuwe vakbond op te richten onder de naam UnifiedKLM. Mede-initiatiefnemer Jelle van Miltenburg zegt tegen Zakenreis dat veel personeel zich…

Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….