Ambtenaren mogen voor hun dienstreizen niet meer met Insel Air vliegen, vanwege zorgen om de veiligheidssituatie van de Caribische luchtvaartmaatschappij. Staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) heeft de Tweede Kamer hier vrijdag over geïnformeerd.
“Hangende de resultaten van nader overleg over, en onderzoek naar de actuele veiligheidssituatie heeft het kabinet uit voorzorg besloten rijksambtenaren voor dienstreizen voorlopig niet meer te laten vliegen met luchtvaartmaatschappij Insel Air en deze informatie breed bekend te maken, teneinde ook overige reizigers van de huidige situatie op de hoogte te stellen. Gezien de concrete informatie die het ministerie van Infrastructuur en Milieu bezit betreft dit vluchten met Insel Air International B.V. Of dit verbod zich ook moet gaan uitstrekken tot Insel Air Aruba B.V. zal uit nader onderzoek in de komende periode moeten blijken,” laat de staatssecretaris weten.
Meerdere incidenten
Insel Air verzorgt vluchten tussen en vanuit de Nederlandse Antillen. De vliegtuigen van Insel Air zijn geregistreerd op Aruba en Curaçao, waarvan de betreffende luchtvaartautoriteiten verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de veiligheid van de toestellen die op hun eiland staan geregistreerd. Het gaat om toestellen van het type MD80 en om zes Fokker 50/70-toestellen, ooit overgenomen van KLM. De luchtvaartautoriteit van Aruba heeft afgelopen week besloten meerdere vliegtuigen van Insel Air Aruba B.V. aan de grond te houden voor nadere inspectie.
Er hebben meerdere incidenten plaatsgevonden met vluchten van Insel Air. Een toestel op weg van Curaçao naar Miami moest een voorzorgslanding maken, nadat de cabinedruk was weggevallen. Ook zouden piloten van Insel Air hebben geweigerd om op te stijgen vanaf Sint-Maarten vanwege de veiligheid van een toestel. Medewerkers van het Amerikaanse consulaat op Curaçao werd woensdag al verboden om nog met Insel Air te vliegen.
Bereikbaarheid Antillen in gevaar
“Het wegvallen van luchtverbindingen doordat vliegtuigen van Insel Air aan de grond staan heeft grote consequenties voor de bereikbaarheid van de landen van het Koninkrijk en Caribisch Nederland. Het kabinet is dan ook in gesprek met betrokken bestuurders van deze eilanden om te bezien hoe deze problematiek kan worden aangepakt en welke rol wij hierbij kunnen spelen,” laat Dijksma weten. Met de regering van Curaçao is afgesproken dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op zeer korte termijn assistentie gaat verlenen bij inspecties.
Insel Air zou financieel in zwaar weer zitten omdat zij geld dat zij in Venezuela heeft verdiend niet kan omzetten in dollars.

