Home / Luchtvaart / Derde staking BA van de baan

Derde staking BA van de baan

Derde staking BA van de baan

Pilotenvakbond BALPA heeft de staking van BA-piloten van 27 september ingetrokken. Begin vorige week legden de BA-piloten al twee dagen het werk neer. Hoewel er sindsdien nog geen akkoord is gesloten met de directie zegt de bond dat het nu ‘tijd is voor reflectie’ en dat een nieuwe actie het merk te zeer zou schaden.

BALPA benadrukt in een verklaring dat de tweedaagse werkonderbreking van 9 en 10 september ‘de boosheid en vastberadenheid’ van de vliegers bij British Airways ‘duidelijk heeft gemaakt.’ De directie van BA had eerder een loonsverhoging van 11,5 procent aangeboden over een periode van drie jaar. De bestbetaalde piloten zouden dan uitkomen op een salaris van 200.000 pond (223.000 euro) per jaar.

De vakbond wil echter dat haar leden ook een aandeel in de winst krijgen van moederbedrijf IAG – BA weigert dit. De staking van vorige week heeft BA naar schatting 100 miljoen pond (112 miljoen euro) gekost.

Verantwoord
BALPA zegt de schade voor het bedrijf niet verder te willen laten oplopen. De algemeen secretaris van de bond, Brian Strutton, spreekt in een verklaring over ‘een verantwoorde route’ die de vliegers hebben gekozen. ‘Iemand moet hier het initiatief nemen om dit conflict op te lossen. Omdat er geen signaal is dat BA dat wil doen, lassen we een time-out in, in de hoop dan common sense de overhand zal krijgen.’

De bond behoudt zich wel het recht voor nieuwe stakingen te organiseren als de directie van BA niet bereid is haar tegemoet te komen. BA had op voorhand al vluchten geannuleerd voor 27 september. De airline zegt de dienstregeling nu zoveel mogelijk terug te zullen brengen in de oorspronkelijke staat, maar sluit enige vorm van disruptie niet uit.

Foto: Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…