Home / Luchtvaart / Delta weert 460 weigeraars

Delta weert 460 weigeraars

Delta weert 460 weigeraars

Delta Air Lines heeft tot nu toe 460 mensen op de eigen ‘no-fly list’ gezet wegens hun weigering een mondkapje te dragen. Terwijl in de VS het aantal nieuwe coronagevallen is opgelopen tot boven de 80.000 per dag, maakt president Trump het de luchtvaart moeilijk door het virus te blijven bagatelliseren.

De CEO van Delta, Ed Bastian, liet zondag in een interne memo weten dat 460 mensen de verdere toegang is ontzegd op vluchten van de maatschappij, omdat ze eerder hebben geweigerd aan boord een mondkapje te dragen.

Hoewel er in de Verenigde Staten officieel geen verplichting is op het dragen van mondkapjes in de luchtvaart, heeft het CDC (het Amerikaanse RIVM) vorige week de richtlijnen aangescherpt. Het dringende advies is nu om in alle middelen van openbaar vervoer, waartoe ook vliegtuigen worden gerekend, het bedekken van mond en neus door te voeren. Operators hebben het recht passagiers die dit niet willen doen van boord te zetten en op een zwarte lijst te zetten.

Alle grote Amerikaanse maatschappijen hebben dit beleid inmiddels doorgevoerd, maar er is geen onderlinge afstemming. Wie bij de ene carrier wordt geweigerd, kan het nog wel proberen bij een andere.

Trump
Intussen hebben luchtvaartmaatschappijen (en andere bedrijven) het lastig met de tegengestelde instructies van de overheden. Terwijl het CDC en andere instanties de gevaren van corona benadrukken en erop hameren de voorschriften in acht te nemen, is president Donald Trump een andere mening toegedaan.

Trump noemt zijn aanpak van de corona-pandemie “geweldig” en suggereerde vorige week tijdens een debat met Joe Biden, zijn tegenstander bij de komende verkiezingen – op 3 november gaan de Amerikanen naar de stembus – dat het virus op de weg terug is. Trump draagt heel soms een mondkapje, maar heeft openlijk zijn twijfel uitgesproken over het nut ervan. De president raakte begin deze maand zelf besmet met corona, maar is inmiddels hersteld.

Het aantal besmettingen in de VS is afgelopen weekeinde boven de 80.000 per dag uitgekomen, hoger dan tijdens de eerste golf van april tot augustus. Het totale aantal geïnfecteerden is nu 8,8 miljoen, met 230.000 doden (cijfers Worldometer, 26 oktober 2020). In absolute aantallen is Amerika het zwaarst getroffen land. Gemeten in aantallen per miljoen inwoners staan enkele landen er nog slechter voor, waaronder België, Brazilië en Spanje.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….