Home / Luchtvaart / Delta somber over herstel

Delta somber over herstel

Delta somber over herstel

Delta Air Lines verwacht geen ‘redelijk’ herstel van de luchtvaart binnen twee jaar. Zakenreizen komen nooit meer op het niveau van 2019, denkt de partner en mede-eigenaar van Air France-KLM.

Delta maakte deze week een nettoverlies over het tweede kwartaal 2020 bekend van 5,7 miljard dollar. In Q2 van 2019 maakte de carrier nog een winst van 1,5 miljard dollar: de teruggang voor de vergelijkbare periodes kwam dus uit op 7,2 miljard.

De luchtvaartbranche in de Verenigde Staten is zeer zwaar getroffen door het corona-virus, dat daar, in tegenstelling tot Europa, nog altijd niet over de top is. Hoewel de vraag naar tickets de afgelopen weken op de Amerikaanse markt steeg in vergelijking met april en mei 2020, is de verkoop nog steeds maar een fractie van die in 2019.

“Wij verwachten een schokkerig herstel,” zei CEO Ed Bastian (foto boven) dinsdag tijdens een conference call met analisten. Het eerder geplande opvoeren van de capaciteit voor augustus is door Delta deels weer teruggeschroefd. De omvang van corporate travel, voorheen goed voor de helft van Delta’s omzet, is nu in de woorden van Bastian ‘verwaarloosbaar klein.’

Transatlantisch
Delta verwacht dat herstel van de gehele luchtvaart nog zeker twee jaar zal duren, mogelijk veel langer. Bastian vreest dat de corporate markt nooit meer de hoogte van – achteraf topjaar – 2019 zal bereiken. De transatlantische markt bijvoorbeeld, vóór corona een van de grootste en meest winstgevende luchtcorridors ter wereld, met veel zakenreizigers, is nog maar een schim van voorheen.

Delta en haar twee Europese partners Air France en KLM (Delta is tevens voor 8,8 procent aandeelhouder in de holding Air France-KLM) vliegen weliswaar nog tussen Europa en Noord-Amerika, maar met een veel kleiner netwerk, een lagere frequentie en een lage bezettingsgraad.

Probleem is niet zozeer de reis zelf en het gevaar op besmetting aan boord, maar de reisbeperkingen. De VS weren nog steeds alle niet-Amerikaanse passagiers uit de Schengen-landen (waaronder Nederland), terwijl omgekeerd reizigers die uit de VS in Europa aankomen twee weken in quarantaine moeten.

Reden is de stand van zaken op het gebied van corona in de VS: het aantal besmettingen liep deze maand op naar niet eerder vertoonde niveaus; het aantal doden per dag daalde wel. De VS staan met 3,5 miljoen besmettingen en bijna 140.000 doden ver bovenaan in de mondiale statistieken.

Ook in relatieve getallen scoren de VS hoog: 420 corona-doden per 1 miljoen inwoners. Enkele Europese landen staan er nog slechter voor, zoals België: 844 doden per 1 miljoen inwoners, het Verenigd Koninkrijk: 662 doden en Zweden: 549. In Nederland stierven tot nu toe 6.135 mensen aan corona, dat zijn 358 gevallen per 1 miljoen inwoners .

Alle cijfers zijn van 15 juli en terug te vinden op de site Worldometers.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…