Home / Luchtvaart / Delta is geen ‘Airbus-vriend’

Delta is geen ‘Airbus-vriend’

Delta is geen ‘Airbus-vriend’

Delta Air Lines lijkt hard op weg een ‘Airbus only’ maatschappij te worden, maar volgens CEO Ed Bastian is dat niet zo. Op een ontmoeting met Zakenreis en andere media, vandaag in Atlanta, zei Bastian dat Delta ook ‘wel weer’ Boeings zal kopen. ‘Wij zijn niet een vriend van Airbus.’

Delta Air Lines, na American Airlines de tweede maatschappij in grootte ter wereld, neemt deze maand de eerste twee van 25 bestelde Airbus A350-900’s in gebruik. De carrier uit Atlanta showt daarom het toestel aan de pers en aan klanten. Gisteren vloog het hele gezelschap twee uur lang met de A350-900 boven het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Met de introductie van A350 neemt Delta ook afscheid van de laatste zes Boeing 747-400’s, die eind dit jaar uit dienst gaan. Ook concurrent United Airlines dankt binnenkort de Boeing 747 af.

Waarom koos Delta ter vervanging van de 747 voor de A350 en niet voor de vergelijkbare Boeing 787 Dreamliner. Reactie Bastian: “De Dreamliner is een goed product waar we ook naar hebben gekeken, maar de prijs van de A350 was beter en ook de productie-slots.”

Grootste Boeing-operator
Delta heeft al een groot aantal Airbussen in de vloot: A319, A320, A321, A330’s. Daar komt de A350 nu bij, terwijl er bestellingen uitstaan voor meer A321’s en de A330neo. Amerikaanse carriers kiezen al langere tijd niet meer voor ‘America first’, maar maken een pur zakelijke afweging over de prijs en geschiktheid van nieuwe vliegtuigen.

Delta heeft ook nog een aanzienlijke Boeing-vloot, vooral narrow-bodies, maar er staan weinig orders uit bij de Amerikaanse fabrikant. Bastian ontkent evenwel dat zijn airline alleen Airbussen wil. “Wij zijn nog steeds de op een na grootste Boeing-operator in de wereld.”

CSeries
Heel gevoelig ligt de bestelling van de Bombardier CSeries door Delta, in het licht van de weer oplaaiende Europees-Amerikaanse ruzie over staatssteun aan vliegtuigfabrikanten. Delta heeft een order uitstaan voor 75 CS100’s, een regionaal toestel.

Boeing beticht zowel Airbus als het Canadese Bombardier er al jaren van veel overheidsgelden te ontvangen voor de ontwikkeling van nieuwe toestellen. De Amerikaanse regering lijkt Boeing hierin te steunen en overweegt een ‘strafheffing’ van 300 procent op de invoer van de CSeries naar de Verenigde Staten.

Maar Airbus speelde deze week een grote troef uit door een meerderheidsbelang te nemen in de CSeries en de ‘final assembly line’ van het toestel te verplaatsen van Canada naar de Amerikaanse staat Alabama. De CSeries wordt daarmee een Amerikaans eindproduct, waarop uiteraard geen invoerheffing kan bestaan. Boeing is met procedures begonnen om te kijken of de heffing dan kan worden opgelegd op half-fabrikaten.

Delta bemoeit zich verder niet met deze ‘subsidie-discussie’ zei Bastian vandaag. “Wij zijn tegen subsidies, maar uiteindelijk gaat het ons alleen om het opgeleverde product.” De CEO gaat ervan uit dat Delta, als de stofwolken zijn opgetrokken, in de eerste helft van 2018 de CS100 in gebruik zal nemen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…

Schiphol breekt met Ballast

Schiphol breekt met Ballast

29/11/2021

Schiphol heeft ‘na intensief overleg’ gebroken met de aannemers Ballast-Nedam en TAV die samen bezig waren de A-pier te bouwen. Dit heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Er komt een nieuwe…

Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…