Home / Luchtvaart / Delta en China Eastern nemen belang in Air France-KLM

Delta en China Eastern nemen belang in Air France-KLM

Delta en China Eastern nemen belang in Air France-KLM

Air France-KLM heeft vanavond bekendgemaakt dat Delta Air Lines en China Eastern Airlines ieder een belang van 10 procent krijgen in de Frans-Nederlandse onderneming, door de uitgifte van nieuwe aandelen. Verder neemt Air France-KLM een belang van 31 procent in Virgin Atlantic.

Derde nieuwe ontwikkeling is dat de al bestaande joint ventures van Delta Air Lines, Air France-KLM en Alitalia enerzijds en die van Delta en Virgin Atlantic anderzijds ‘in de nabije toekomst’ worden samengevoegd.

De CFO van Air France-KLM, Frédéric Gagey sprak tijdens een conference call over ‘een grote stap voorwaarts in het versterken van de strategische partnerschappen’. De gecombineerde jv is gepland voor vijftien jaar.

“De creatie van een jv van deze omvang zal de leidende positie van Air France-KLM in de Noord-Amerikaanse en Europese markt consolideren,” aldus Gagey. Er komen twaalf ‘krachtige hubs’ zei hij, in alfabetische volgorde: Amsterdam, Atlanta, Boston, Cincinnati, Detroit, Los Angeles, Londen Heathrow, Minneapolis, New York JFK, Parijs Charles de Gaulle, Salt Lake City en Seattle.

Reactie Elbers
De afgelopen weken lekten veel interne meningsverschillen tussen Air France en KLM uit, onder meer over de lancering van Joon, de nieuwe hybride carrier van Air France. Betekent dit nu dat dat van minder belang is geworden?

“Het zijn twee verschillende dingen,” zegt de CEO van KLM, Pieter Elbers, desgevraagd. “Het is belangrijk om strategische partnerschappen, zoals de jv’s, uit te breiden, maar intern zullen we ook dingen moeten oplossen.”

Elbers ziet de toetreding van Virgin tot de jv en het belang van 31 procent dat Air France-KLM krijgt in de Britse carrier (Delta heeft al een belang van 49 procent in Virgin) van grote waarde. “Met de beschikbaarheid van de markt vanuit Londen hebben we een klap in de wapenkamer gegeven.”

Air France-KLM betaalt omgerekend 246 miljoen euro voor het belang in Virgin Atlantic. Shai Weiss, de chief commercial officer van Virgin erkende in de conference call dat de verkoop van de 31 procent mede is ingegeven door de Brexit, het vertrek van de UK uit de Europese Unie.

“Voordat de Britse uittreding uit de EU wilden we dit rond hebben.” Weiss vreest niet dat de landingsrechten in Europa voor Virgin in gevaar komen. “Virgin heeft geen verbindingen naar Europa, dus het doet er niet toe.”

Nieuwe belangen
Delta en China Eastern krijgen ieder 375 miljoen euro in aandelen (750 miljoen bij elkaar), á tien euro per stuk, waarmee beide carriers een belang van tien procent krijgen. Delta heeft ook een belang van 3,2 procent in China Eastern.

De prijs betekent een premie van 17 procent op de koers van Air France-KLM bij het sluiten van de markt op 26 juli. Een buitengewone aandeelhoudersvergadering moet op 4 september nog haar goedkeuring (of afkeuring) geven.

De belangen die Delta en China Eastern krijgen in Air France-KLM betekent ook dat de andere aandeelhouders in de holding percentueel kleiner worden. Zo gaat de Franse staat van 17 procent naar 14 procent. Maar door een speciale Franse wet blijft het stemrecht van de Franse staat op 23 procent staan.

 

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…

Eurostar van start

Eurostar van start

20/02/2018

De eerste Eurostar vanuit Londen is vanmiddag gearriveerd op Amsterdam Centraal. Eurostar en partner NS spreken over ‘een inwijdingsreis’. In april gaat de trein regulier tijden, twee keer per dag….

Staking kost Transavia 5 mln

Staking kost Transavia 5 mln

20/02/2018

De kosten voor de pilotenstaking van gisteren kunnen voor Transavia oplopen tot vijf miljoen euro. Dit blijkt uit een berekening van claimbureau Aviclaim. Het aantal gedupeerde passagiers was 12.000. Zij…