Home / Luchtvaart / Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta Air Lines heeft bevestigd betrokken te zijn bij een ‘vergevorderd’ plan om Alitalia te redden via een consortium met easyJet en het Italiaanse spoorbedrijf FS.

EasyJet maakte eind vorig jaar al haar interesse kenbaar in een doorstart van Alitalia, Delta bleef daar vaag over. Tot gisteren. De Amerikaanse partner van KLM zegt in een verklaring een niet-bindende ‘letter of interest’ te hebben gestuurd naar Ferrovie dello Stato (FS).

Dit Italiaanse spoorwegbedrijf, volledig in staatshanden, kwam eerder naar voren als de potentieel reddende engel van Alitalia. De Italiaanse flag carrier ging in mei 2017 technisch failliet en werd door de Italiaanse regering onder curatele gesteld. Sindsdien vliegt Alitalia door alsof er niets aan de hand is, maar zit het wel opgezadeld met schulden.

FS zou in de plannen een meerderheidsbelang krijgen in Alitalia en zoekt daarbij buitenlandse deelneming. EasyJet maakte gisteren duidelijk nog steeds belangstelling te hebben, maar voegde eraan toe dat de uitkomst van het overleg onzeker is.

Hoe groot het belang is dat easyJet en Delta zouden moeten nemen in een nieuw Alitalia is niet bekendgemaakt. Italiaanse media denken dat FS inzet op veertig procent voor de twee partners samen.

Populisten
Alitalia heeft een lange geschiedenis van vallen en weer opstaan, waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen. Na het faillissement in 2017 ontving de carrier een overheidskrediet van 900 miljoen euro. Terugbetaling daarvan – verplicht overeenkomstig EU-regels – is al enkele malen uitgesteld.

Het aantreden van een populistische regering in Rome, in juni 2018, is in het voordeel van Alitalia. De regering voert een sterk nationalistisch beleid, waarin het behoud van een eigen airline een onderdeel van vormt.

Vraag is wel hoever premier Giuseppe Conte kan en wil gaan, hij kan ‘Brussel’ niet te zeer tarten. Conte heeft een aparte verklaring uitgegeven waarin staat dat de regering wil helpen een ‘nieuw Alitalia’ tot stand te brengen (via FS), mits het business plan er ‘gezond’ uitziet en voldoet aan Europese normen.

Vice-premier Luigi Di Maio praat vandaag met de bonden bij Alitalia over de toekomst van de carrier.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…