Home / Luchtvaart / Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta Air Lines heeft bevestigd betrokken te zijn bij een ‘vergevorderd’ plan om Alitalia te redden via een consortium met easyJet en het Italiaanse spoorbedrijf FS.

EasyJet maakte eind vorig jaar al haar interesse kenbaar in een doorstart van Alitalia, Delta bleef daar vaag over. Tot gisteren. De Amerikaanse partner van KLM zegt in een verklaring een niet-bindende ‘letter of interest’ te hebben gestuurd naar Ferrovie dello Stato (FS).

Dit Italiaanse spoorwegbedrijf, volledig in staatshanden, kwam eerder naar voren als de potentieel reddende engel van Alitalia. De Italiaanse flag carrier ging in mei 2017 technisch failliet en werd door de Italiaanse regering onder curatele gesteld. Sindsdien vliegt Alitalia door alsof er niets aan de hand is, maar zit het wel opgezadeld met schulden.

FS zou in de plannen een meerderheidsbelang krijgen in Alitalia en zoekt daarbij buitenlandse deelneming. EasyJet maakte gisteren duidelijk nog steeds belangstelling te hebben, maar voegde eraan toe dat de uitkomst van het overleg onzeker is.

Hoe groot het belang is dat easyJet en Delta zouden moeten nemen in een nieuw Alitalia is niet bekendgemaakt. Italiaanse media denken dat FS inzet op veertig procent voor de twee partners samen.

Populisten
Alitalia heeft een lange geschiedenis van vallen en weer opstaan, waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen. Na het faillissement in 2017 ontving de carrier een overheidskrediet van 900 miljoen euro. Terugbetaling daarvan – verplicht overeenkomstig EU-regels – is al enkele malen uitgesteld.

Het aantreden van een populistische regering in Rome, in juni 2018, is in het voordeel van Alitalia. De regering voert een sterk nationalistisch beleid, waarin het behoud van een eigen airline een onderdeel van vormt.

Vraag is wel hoever premier Giuseppe Conte kan en wil gaan, hij kan ‘Brussel’ niet te zeer tarten. Conte heeft een aparte verklaring uitgegeven waarin staat dat de regering wil helpen een ‘nieuw Alitalia’ tot stand te brengen (via FS), mits het business plan er ‘gezond’ uitziet en voldoet aan Europese normen.

Vice-premier Luigi Di Maio praat vandaag met de bonden bij Alitalia over de toekomst van de carrier.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…