Home / Luchtvaart / Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta in plan met consortium om Alitalia te redden

Delta Air Lines heeft bevestigd betrokken te zijn bij een ‘vergevorderd’ plan om Alitalia te redden via een consortium met easyJet en het Italiaanse spoorbedrijf FS.

EasyJet maakte eind vorig jaar al haar interesse kenbaar in een doorstart van Alitalia, Delta bleef daar vaag over. Tot gisteren. De Amerikaanse partner van KLM zegt in een verklaring een niet-bindende ‘letter of interest’ te hebben gestuurd naar Ferrovie dello Stato (FS).

Dit Italiaanse spoorwegbedrijf, volledig in staatshanden, kwam eerder naar voren als de potentieel reddende engel van Alitalia. De Italiaanse flag carrier ging in mei 2017 technisch failliet en werd door de Italiaanse regering onder curatele gesteld. Sindsdien vliegt Alitalia door alsof er niets aan de hand is, maar zit het wel opgezadeld met schulden.

FS zou in de plannen een meerderheidsbelang krijgen in Alitalia en zoekt daarbij buitenlandse deelneming. EasyJet maakte gisteren duidelijk nog steeds belangstelling te hebben, maar voegde eraan toe dat de uitkomst van het overleg onzeker is.

Hoe groot het belang is dat easyJet en Delta zouden moeten nemen in een nieuw Alitalia is niet bekendgemaakt. Italiaanse media denken dat FS inzet op veertig procent voor de twee partners samen.

Populisten
Alitalia heeft een lange geschiedenis van vallen en weer opstaan, waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen. Na het faillissement in 2017 ontving de carrier een overheidskrediet van 900 miljoen euro. Terugbetaling daarvan – verplicht overeenkomstig EU-regels – is al enkele malen uitgesteld.

Het aantreden van een populistische regering in Rome, in juni 2018, is in het voordeel van Alitalia. De regering voert een sterk nationalistisch beleid, waarin het behoud van een eigen airline een onderdeel van vormt.

Vraag is wel hoever premier Giuseppe Conte kan en wil gaan, hij kan ‘Brussel’ niet te zeer tarten. Conte heeft een aparte verklaring uitgegeven waarin staat dat de regering wil helpen een ‘nieuw Alitalia’ tot stand te brengen (via FS), mits het business plan er ‘gezond’ uitziet en voldoet aan Europese normen.

Vice-premier Luigi Di Maio praat vandaag met de bonden bij Alitalia over de toekomst van de carrier.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…