Home / Luchtvaart / Dekker stapt na 20 maanden weer op bij Air France-KLM

Dekker stapt na 20 maanden weer op bij Air France-KLM

Dekker stapt na 20 maanden weer op bij Air France-KLM

Janet Dekker, executive vice president Human Resources van de Air France-KLM Groep, verlaat het bedrijf na slechts twintig maanden dienstverband. Het bedrijf heeft dit woensdag bekendgemaakt, zonder details te geven over haar plotselinge vertrek.

Volgens onbevestigde berichten heeft Dekker zelf besloten om op te stappen. Ben Smith, sinds september 2018 de CEO van Air France-KLM, volstaat in een korte reactie met de mededeling dat hij “Janet Dekker wil bedanken voor haar bijdragen aan het ontwikkelen van de Human Resources afdeling van de Groep.” Anne-Sophie Le Lay, secretaris-generaal van Air France-KLM en Air France, zal gedurende een interim-periode de verantwoordelijkheden van Dekker op zich nemen, laat Air France-KLM weten.

Janet Dekker begon op 13 mei 2019 als EVP Human Resources van de Groep. Zij maakte sindsdien ook deel uit van het Group Executive Committee (GEC), de top-13 managers van de luchtvaartcombinatie die iedere twee weken vergaderen om de koers die het bedrijf vaart te bespreken.

Internationale ervaring
Dekker is Nederlandse van geboorte, maar is al meer dan vijftien jaar werkzaam in Frankrijk. Bij haar aanstelling in mei 2019 prees Smith haar ervaring bij grote internationale bedrijven, zoals Honeywell Bull, Sodexo en Sephora. Dekker rapporteerde steeds rechtstreeks aan Ben Smith.

De aanstelling van Dekker was opmerkelijk, omdat er nauwelijks arbeidscontracten op groepsniveau zijn. Bovendien werd deze coördinerende functie daarvoor ‘erbij’ gedaan, door de HR-manager van KLM of van Air France.

De aanstelling paste wel in het beleid van Ben Smith om hoge managementposities te willen centraliseren en ‘de macht’ dicht bij zich te houden. Niet voor niets heeft Smith zich omringd door drie vertrouwelingen waarmee hij al samenwerkte bij zijn vorige werkgever Air Canada. Dat zijn Benjamin Lipsey, zijn stafchef, en Angus Clarke en Oltion Carkaxhija, die afgelopen jaar beiden promotie hebben gemaakt. In juni 2019 zei Ben Smith in een interview in Zakenreis over het drietal: “Het zijn mensen van een heel speciale categorie. Je kunt ons gerust samen de aviation geek club noemen, airline nerds.”

Zijspoor
In mei 2020 zette Smith de CEO van Air France, Anne Rigail, op een zijspoor door Angus Clarke te benoemen tot commercieel directeur (CCO) van Air France (lees meer hier). Clarke behield tevens zijn functie van executive vice president Strategy bij Air France-KLM, waarmee hij een van de machtigste managers binnen de luchtvaartgroep is.

Vervolgens zette Smith afgelopen oktober opnieuw een van zijn vertrouwelingen op een toppositie in de luchtvaartgroep. Oltion Carkaxhija werd gepromoveerd tot executive vice president Transformation Officer bij Air France-KLM, een nieuwe functie (lees meer hier). Zowel Clarke als Oltion maken deel uit van het Group Executive Committee.

De korte carrière van Janet Dekker bij Air France-KLM en de summiere reactie op haar vertrek doet vermoeden dat Dekker zich niet op haar plek voelde in de ‘inner circle’ van Ben Smith.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…