Home / Luchtvaart / Dekker stapt na 20 maanden weer op bij Air France-KLM

Dekker stapt na 20 maanden weer op bij Air France-KLM

Dekker stapt na 20 maanden weer op bij Air France-KLM

Janet Dekker, executive vice president Human Resources van de Air France-KLM Groep, verlaat het bedrijf na slechts twintig maanden dienstverband. Het bedrijf heeft dit woensdag bekendgemaakt, zonder details te geven over haar plotselinge vertrek.

Volgens onbevestigde berichten heeft Dekker zelf besloten om op te stappen. Ben Smith, sinds september 2018 de CEO van Air France-KLM, volstaat in een korte reactie met de mededeling dat hij “Janet Dekker wil bedanken voor haar bijdragen aan het ontwikkelen van de Human Resources afdeling van de Groep.” Anne-Sophie Le Lay, secretaris-generaal van Air France-KLM en Air France, zal gedurende een interim-periode de verantwoordelijkheden van Dekker op zich nemen, laat Air France-KLM weten.

Janet Dekker begon op 13 mei 2019 als EVP Human Resources van de Groep. Zij maakte sindsdien ook deel uit van het Group Executive Committee (GEC), de top-13 managers van de luchtvaartcombinatie die iedere twee weken vergaderen om de koers die het bedrijf vaart te bespreken.

Internationale ervaring
Dekker is Nederlandse van geboorte, maar is al meer dan vijftien jaar werkzaam in Frankrijk. Bij haar aanstelling in mei 2019 prees Smith haar ervaring bij grote internationale bedrijven, zoals Honeywell Bull, Sodexo en Sephora. Dekker rapporteerde steeds rechtstreeks aan Ben Smith.

De aanstelling van Dekker was opmerkelijk, omdat er nauwelijks arbeidscontracten op groepsniveau zijn. Bovendien werd deze coördinerende functie daarvoor ‘erbij’ gedaan, door de HR-manager van KLM of van Air France.

De aanstelling paste wel in het beleid van Ben Smith om hoge managementposities te willen centraliseren en ‘de macht’ dicht bij zich te houden. Niet voor niets heeft Smith zich omringd door drie vertrouwelingen waarmee hij al samenwerkte bij zijn vorige werkgever Air Canada. Dat zijn Benjamin Lipsey, zijn stafchef, en Angus Clarke en Oltion Carkaxhija, die afgelopen jaar beiden promotie hebben gemaakt. In juni 2019 zei Ben Smith in een interview in Zakenreis over het drietal: “Het zijn mensen van een heel speciale categorie. Je kunt ons gerust samen de aviation geek club noemen, airline nerds.”

Zijspoor
In mei 2020 zette Smith de CEO van Air France, Anne Rigail, op een zijspoor door Angus Clarke te benoemen tot commercieel directeur (CCO) van Air France (lees meer hier). Clarke behield tevens zijn functie van executive vice president Strategy bij Air France-KLM, waarmee hij een van de machtigste managers binnen de luchtvaartgroep is.

Vervolgens zette Smith afgelopen oktober opnieuw een van zijn vertrouwelingen op een toppositie in de luchtvaartgroep. Oltion Carkaxhija werd gepromoveerd tot executive vice president Transformation Officer bij Air France-KLM, een nieuwe functie (lees meer hier). Zowel Clarke als Oltion maken deel uit van het Group Executive Committee.

De korte carrière van Janet Dekker bij Air France-KLM en de summiere reactie op haar vertrek doet vermoeden dat Dekker zich niet op haar plek voelde in de ‘inner circle’ van Ben Smith.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…