Home / Luchtvaart / Deal Boeing met Iran brengt Trump in een lastig parket

Deal Boeing met Iran brengt Trump in een lastig parket

Deal Boeing met Iran brengt Trump in een lastig parket

Boeing heeft in Iran voor drie miljard dollar aan vliegtuigen verkocht. Voor president Trump is de deal lastig: hij heeft beloofd de industrie in de VS te promoten, maar wil ook Iran harder aanpakken.

Het gaat om dertig vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX voor Aseman Airlines, gevestigd in de Iraanse hoofdstad Teheran. Aseman heeft een optie genomen op nog eens dertig van deze toestellen.

Onder Trumps voorganger Barack Obama werden veel van de jarenlange Westerse sancties tegen Iran opgeheven, nadat de islamitische republiek toezegde geen atoomwapens te zullen bouwen. Maar in verkiezingstijd keerde Trump zich fel tegen de toenadering tot Iran en beloofde deze te zullen terugdraaien.

Intussen zijn op commercieel gebied evenwel al veel contracten afgesloten tussen bedrijven in het Westen (ook in de VS) en partners in Iran. Boeing verkocht eerder voor 16,6 miljard dollar aan Iraanse maatschappijen, die allemaal een sterk verouderde vloot hebben. Ook de Europese fabrikant  Airbus heeft lucratieve contracten afgesloten in Iran. Afgelopen januari verkocht Airbus 112 vliegtuigen aan Iran, ter waarde van 25 miljard dollar.

Het is onwaarschijnlijk dat Trump de commerciële deals met Iran zal blokkeren, want het gaat om veel werk en opbrengsten voor de VS. Maar hoe de president dit zal weten te rijmen met zijn anti-Iran-opstelling is de grote vraag.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…