Home / Luchtvaart / De laatste klasse bij Delta…

De laatste klasse bij Delta…

De laatste klasse bij Delta…

Amerikaanse netwerk carriers introduceren een nieuwe, allerlaagste boekingsklasse, die door het personeel gemakshalve ‘the last class’ worden genoemd. KLM-partner Delta Air Lines en American Airlines (AA) zijn er volgens USA Today achter de schermen mee bezig.

De bewuste klasse geeft een passagier het ‘recht’ op de slechtste stoel in het vliegtuig (bij voorbeeld achterin bij de toiletten), hij/zij mag alleen handbagage meenemen en heeft te maken met andere bepalingen die het discount tarief rechtvaardigen. De carriers willen zo marktaandeel terugwinnen dat ze nu verliezen aan ‘superprijsvechters’ als Spirit Airlines en Allegiant Air.

AA noemt de boekingsklasse, die vanaf januari 2016 in het systeem zit, ‘less frills’, Delta heeft de klasse al, onder de naam ‘basic economy-class tickets’. Volgens USA Today plaatsen sommige airlines meer stoelen in hun vliegtuigen, die daardoor dichter op elkaar komen te staan en de zitplaatsen die het krapste zijn gaan weg als ‘last class’.

De stap van Amerikaanse carriers komt juist op een moment dat de luchtvaart in Noord-Amerika recordwinsten boekt, vooral dankzij de lage olieprijs. IATA maakte deze maand bekend dat de luchtvaart in de Verenigde Staten en Canada verreweg de meeste winst maakt. Dit jaar komen ze samen uit op een nettobedrag van 19,4 miljard dollar; de rest van de internationale luchtvaart verdient 13,6 miljard dollar netto. Ook de opbrengst per passagier ligt in Noord-Amerika op een niet eerder vertoond hoog niveau van gemiddeld 22,5 dollar; Europese carriers volgen op grote afstand als ‘second best’ met een winst per passagier van 7,5 dollar.

De ‘laatste klasse’ in de VS zou carriers elders op een idee kunnen brengen. USA Today noemt Singapore Airlines en Emirates alvast als twee van de maatschappijen die géén laatste klasse aan boord willen hebben.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…