Home / Luchtvaart / De drie allianties vragen samen om steun overheden

De drie allianties vragen samen om steun overheden

De drie allianties vragen samen om steun overheden

De drie allianties in de luchtvaart: SkyTeam, Star Alliance en oneworld, hebben maandag in een verklaring – de eerste samen ooit – overheden en andere stakeholders gevraagd om ‘buitengewone ondersteuning’ voor de sector tijdens de nu heersende coronacrisis.

De leden van de drie wereldwijde allianties zeggen zelf ‘strenge maatregelen’ te hebben getroffen om de impact van corona het hoofd te bieden. De drie commerciële organisaties, die samen 60 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigen, zeggen te staan voor ‘uitdagingen zonder precedent’ en roepen de overheden wereldwijd ‘met klem’ op de ‘grote economische effecten’ onder ogen te zien van de maatregelen die zijn genomen worden om de verspreiding van corona (Covid-19). De allianties willen dat regeringen ‘alle mogelijke hulpmiddelen’ overwegen om de luchtvaartindustrie te ondersteunen.

De allianties zeggen te verwachten dat de impact te merken zal zijn binnen de hele waardeketen die de luchtvaartindustrie ondersteunt.

Slotregeling
De autoriteiten is nu wereldwijd gevraagd de slotregels op te schorten. Airlines moesten tot nu toe alle vluchten van grote luchthavens die ze hadden aangevraagd en kregen (slots) ook uitvoeren omdat ze anders slotrechten zouden verliezen. Recentelijk betekende dit dat carriers soms met bijna lege toestellen vlogen, om hun slots te behouden.

De regels zijn inmiddels versoepeld, maar voor een korte periode. Star Alliance (met onder meer Lufthansa, Singapore Airlines en United Airlines), SkyTeam (KLM, Air France, Delta Air Lines en anderen) en oneworld (British Airways, Iberia, Qatar Airways, American Airlines en anderen) hebben gevraagd deze regels langer buitenspel te zetten, tot en met de zomer 2020 of voor het hele jaar. Luchthavens is gevraagd de tarieven naar beneden te brengen of helemaal te schrappen.

Commentaar CEO’s
Alle drie de CEO’s van de allianties hebben hun eigen commentaar gegeven. Rob Gurney, CEO van oneworld zegt: “In deze moeilijke, onzekere tijden is het belangrijk dat de luchtvaartindustrie nog nauwer samenwerkt met stakeholders. Op die manier kunnen we de negatieve impact van het virus beperken en samenwerken op vlakken die we wel onder controle hebben.”

Kristin Colvile, CEO van SkyTeam: “De menselijke en financiële impact van de pandemie op de luchtvaartindustrie is ongekend. Samen met zijn alliantiepartners en namens zijn leden dringt SkyTeam er bij alle betrokken instanties en stakeholders op aan om bijzondere maatregelen te nemen.”

Jeffrey Goh, CEO van Star Alliance: “Deze uitzonderlijke omstandigheden, die het resultaat zijn van de verspreiding van het coronavirus, vormen niet alleen een reële bedreiging voor de luchtvaartindustrie, maar ook voor de wereldwijde handel en sociale verbondenheid.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reisadvies BZ druk bezocht

Reisadvies BZ druk bezocht

20/01/2021

De overheidssite met reisadvies is in 2020 bijna 90 miljoen keer geraadpleegd, tegenover 3,25 miljoen een jaar eerder. Dit zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Blok woensdag tijdens een digitale…

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…