Home / Luchtvaart / Dallas tweede bestemming AA vanaf Schiphol

Dallas tweede bestemming AA vanaf Schiphol

Dallas tweede bestemming AA vanaf Schiphol

Op 6 mei begint American Airlines (AA) met dagelijkse vluchten naar Dallas-Forth Worth, de tweede bestemming vanaf Schiphol, na Philadelphia. Tegen Zakenreis zegt Ivonne Brauburger, director sales Europe van American Airlines: “We hebben er lang op moeten wachten, maar nu zijn we er helemaal klaar voor.”

Wij spreken Brauburger woensdag op Schiphol, halverwege een voor haar hectische week. De dag daarvoor was zij in Barcelona, voor de nieuwe vlucht van American Airlines naar Chicago vanuit de Spaanse stad. Donderdag staat Rome op het programma, dat net als Amsterdam wordt verbonden met Dallas-Forth Worth, American Airlines’ grootste hub in de Verenigde Staten. Alle drie de vluchten beginnen op 6 mei en worden in eerste instantie als seizoensvlucht tot 30 september 2017 uitgevoerd.

AA is geen onbekende op Schiphol: sinds april 2001 zijn er dagelijkse vluchten naar Philadelphia, die toen nog onder de naam US Airways werden uitgevoerd. In 2013 fuseerde US Airways met American Airlines, waarmee het nieuwe American Airlines de grootste maatschappij ter wereld werd; zowel wat betreft het aantal vluchten, passagiers als vliegtuigen.

“De afgelopen jaren heeft de fusie veel beslag gelegd op tijd, middelen en personeel om alles in goede banen te leiden,” zegt Brauburger. “Onze focus lag vooral op interne processen. Het was niet makkelijk om het juiste toestel op de juiste hub in te zetten en de crews van beide luchtvaartmaatschappijen te integreren. Dat heeft ook voor vertraging gezorgd om nieuwe routes te openen. Maar de fusie is afgerond en we zijn erin geslaagd om dat op een goede manier te doen. Zo goed, dat Air Transport World ons – voor het eerst in dertig jaar – heeft uitgeroepen tot ‘Airline of the Year’. Om iedereen te bedanken, heeft onze CEO Doug Parker iedereen die op de loonlijst staat twee geboekte retourtickets naar keuze cadeau gedaan.”

Iedere vijf dagen nieuw toestel
American Airlines is ‘back on track’, niet alleen wat betreft uitbreiding van het netwerk, ook wat betreft het product aan boord. Brauburger: “We investeren in totaal drie miljard dollar in ons product: van fully-flat stoelen in de business class, met directe toegang tot het gangpad en de uitrol van premium economy tot een upgrade van onze Admiral Club-luchthavenlounges, maaltijden van sterrenkoks en wifi aan boord. Iedere vijf dagen wordt er een nieuw vliegtuig afgeleverd – dit jaar zijn dat er zo’n zestig in totaal. Daardoor hebben we de jongste vloot van alle US carriers.”

American Airlines is de enige maatschappij die vanaf Amsterdam non-stop naar Philadelphia (met een Boeing 757) en naar Dallas (met een Boeing 767) vliegt. Maar niet de enige airline die het ooit heeft geprobeerd: KLM begon in 2008 met dagelijkse vluchten naar Dallas, beperkte het vanaf 2012 tot vijf vluchten per week in het zomerseizoen en gaf de route in 2015 helemaal op. Waarom zou het American Airlines wel lukken om deze route tot een succes te maken, waar de homecarrier faalde?

“Het grote verschil is dat wij niet alleen Dallas als eindbestemming aanbieden, maar toegang bieden tot een netwerk van bijna tweehonderd bestemmingen in de Verenigde Staten, Canada, Hawaï, de Caraïben, Latijns-Amerika en Australië,” zegt Rick Mobach, sales manager American Airlines voor Nederland. “Ik denk dat steden zoals Denver, Las Vegas, Miami, maar ook bestemmingen in Zuid-Amerika en Mexico veel Nederlandse passagiers zullen aantrekken. Daarnaast is Dallas zelf ook een interessante bestemming. Niet alleen voor passagiers, ook voor vracht dat in de belly wordt vervoerd. Maar de grootste troef is onze transatlantische joint venture met British Airways en Iberia. Hierdoor passagiers, als zij willen, ook via Londen of Madrid vliegen, wat de keuzemogelijkheden aanzienlijk verruimt. Aan onze corporate klanten kunnen wij wereldwijde kortingscontracten bieden, waarbij de bestemmingen van al onze partners zijn opgenomen.”

Er zijn ongeveer 25 miljoen passagiers die jaarlijks vanaf Schiphol naar de Verenigde Staten vliegen, onder wie meer dan vijf miljoen Nederlanders. Inclusief Dallas, worden er vanaf Schiphol achttien bestemmingen in de VS rechtstreeks aangevlogen, door vijf airlines, met ruim 250 vluchten per week. Naar Dallas wordt een capaciteit van 2.800 stoelen per week aangeboden. Er wonen zo’n 12.000 Nederlanders in de omgeving van Dallas, die deze nieuwe non-stop verbinding zeker zullen toejuichen.

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….