Home / Luchtvaart / Crash Kazachse Fokker 100

Crash Kazachse Fokker 100

Crash Kazachse Fokker 100

Een Fokker 100 van de Kazachse maatschappij Bek Air is vrijdag kort na vertrek gecrasht nabij de luchthaven van Almaty. Twaalf van 98 inzittenden zijn volgens de autoriteiten om het leven gekomen.

Vlucht Z9 2100 van Bek Air zou vertrekken voor een binnenlandse vlucht van Almaty naar de hoofdstad Nur-Sultan – voorheen Astana genoemd – over een afstand van 1.200 kilometer. Het toestel was nagenoeg vol, met 93 van de 109 zitplaatsen bezet. Er waren vijf bemanningsleden aan boord.

Het lijkt erop dat de Fokker nauwelijks van de grond is gekomen. Net voorbij de startbaan stortte het toestel neer in een dorp, waarbij het tot stilstand kwam tegen een gebouw en in stukken uiteenviel. Er brak geen brand uit, hetgeen verklaard dat het aantal dodelijke slachtoffers relatief laag is gebleven.

Binnenlands
Bek Air is een lokale carrier, die uitsluitende binnenlandse vluchten uitvoert in Kazachstan, in oppervlakte het op acht na grootste land ter wereld. Bek Air heeft een vloot die bestaat uit acht Fokker 100’s, inclusief het gecrashte exemplaar. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 1999 dat Air bij een ongeluk betrokken is.

De Fokker 100, van Nederlandse makelij, werd gebouwd tot 1997, een jaar nadat Fokker failliet was gegaan. Bek Air bestelde in augustus dit jaar vliegtuigen die de Fokkers moeten vervangen. Het gaat om de Irkut MC-21-300, een Russisch product, waarvan Bek Air tien stuks heeft besteld.

De Irkut biedt plaats aan 163 passagiers in een twee-klassenconfiguratie. Het toestel zit nog in de testfase en zou in 2021 in dienst moeten komen, met Aeroflot als launching customer. Wanneer Bek Air de Irkut ontvangt is nog niet duidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…