Home / Luchtvaart / Corridor Atlanta-Amsterdam

Corridor Atlanta-Amsterdam

Corridor Atlanta-Amsterdam

Nederland en de Verenigde Staten beginnen op 15 december een drieweekse proef met aangepaste quarantaineregels op enkele vluchten van Atlanta naar Amsterdam. De Rijksoverheid benadrukt dat er geen sprake is van versoepeling van het reisadvies en het EU-inreisverbod.

De pilot geldt uitsluitend op deze route. Van de huidige 21 vluchten per week worden er vier aangewezen, twee van KLM en twee van Delta Air Lines. Deelname gebeurt op basis van vrijwilligheid en na drie weken vindt een evaluatie plaats, zegt de overheid.

“Alle andere inreisvoorwaarden voor reizigers uit hoog-risicogebieden, inclusief de VS, blijven onverkort gelden. Tijdens de pilot en na afloop wordt er onderzocht of deze wijze van toelaten van mensen die een noodzakelijke reis moeten maken vanuit een hoogrisicogebied naar de EU leidt tot het beter naleven van de quarantaineregels,” aldus de Rijksoverheid.

Deelnemers aan de pilot dienen zich voor vertrek te laten testen op corona en vanaf dat moment in quarantaine te gaan. Alleen bij een negatieve testuitslag kan men aan boord gaan. Bij aankomst in Nederland (als eindbestemming) moet men vijf dagen na de eerste test een nieuwe test ondergaan.

Halvering
Dit kan bij een commerciële testfaciliteit op Schiphol of bij een commercieel bedrijf elders in Nederland waarbij tot dat moment de quarantaineregels van kracht zijn, zegt de overheid. “Is de tweede test negatief dan is de quarantaine meteen na die uitslag voorbij, mits de termijn van vijf dagen verstreken is. Op deze manier kan de quarantaineperiode van tien dagen worden gehalveerd naar vijf dagen en de quarantaineperiode deels of vrijwel helemaal voorafgaand aan de noodzakelijke reis worden ingepland in plaats van na aankomst.”

Alle overige reizigers die vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland reizen, en dus ook reizigers op de route Atlanta – Amsterdam die níet aan de pilot meedoen dienen vanaf 15 december ook een negatief testresultaat te overleggen voor vertrek en moeten na aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Delta is betrokken bij een soortgelijke test, vanaf 19 december, tussen Altanta en Rome Fiumicino.

Grote stap
“Dit is een zeer belangrijke en grote stap voorwaarts. Totdat er wereldwijd een goedgekeurd werkend vaccin beschikbaar is, is dit testprogramma een cruciale stap voor het herstel van de internationale reisindustrie,” zegt de CEO van KLM, Pieter Elbers, in een verklaring.

“Ik ben dankbaar voor de constructieve samenwerking tussen de vier partijen, onze partner Delta Air Lines, Schiphol Group en de steun van de Nederlandse overheid om deze unieke proef met een reiscorridor mogelijk te maken. Alle partijen moeten werken aan een systematische aanpak van deze snelle tests en ze integreren in de reiservaring van de passagiers, zodat de quarantainemaatregelen zo snel mogelijk kunnen worden opgeheven. Zo kunnen we het vertrouwen van passagiers en overheden in de luchtvaart herstellen,” aldus Elbers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…