Home / Luchtvaart / Coronatest crew KLM wordt weldra ‘omgekeerd vrijwillig’

Coronatest crew KLM wordt weldra ‘omgekeerd vrijwillig’

Coronatest crew KLM wordt weldra ‘omgekeerd vrijwillig’

KLM kan haar personeel bij wet niet verplichten tot een coronatest en hanteert daarom een ‘vrijwilligerslijst’ voor vliegend personeel. Maar nu veel landen hun restricties opvoeren, dreigt een tekort aan crew en stapt KLM deze week over op ‘omgekeerde vrijwilligheid’ in het testbeleid.

Sinds het begin van de coronapandemie, in de lente van 2020, hanteert KLM een vrijwilligerslijst met crewleden die bereid zijn speciale voorwaarden te accepteren, zoals het ondergaan van een PCR-test. Nu in een groeiend aantal landen behalve de passagiers ook de crew een negatieve coronatest moet overleggen, dreigt bij KLM een tekort aan bemanningsleden om de vliegschema’s sluitend te krijgen.

“De huidige pool van zo’n 2.000 vrijwilligers is helaas niet toereikend,” schrijft KLM in haar NewsApp voor het cabinepersoneel. “Ook is het niet zo fair dat het steeds dezelfde collega’s zijn die deze testen moeten ondergaan.” Het totale aantal cabinepersoon is ongeveer 8.000, dus in eerste instantie had slechts een kwart daarvan zich op de vrijwilligerslijst laten zetten, waardoor KLM automatisch weet dat deze crewleden bereid zijn om zich te laten testen.

Omgekeerde vrijwilligheid
In plaats van iedere keer crewleden te bellen of ze bereid zijn om zich te laten testen als ze zijn ingedeeld op een vlucht waarvoor een wettelijke testverplichting geldt, gaat de huidige vrijwilligerslijst deze week op de schop.

“Door de continue veranderingen van beleid in het buitenland ten aanzien van PCR-testen en ook het Nederlandse COVID-19 testbeleid ten aanzien van crew, is in overleg met onder andere de personeelscommissie besloten om de vrijwilligerslijst te veranderen,” zegt de personeelscommissie in een toelichting op de maatregel. “Dit is ook nodig om het een operationeel werkbaar proces te houden voor KLM.”

KLM vraagt al het vliegend personeel om vóór 6 februari aan te geven of ze wel/geen COVID-test accepteren. Daarbij gaat de airline eenzelfde registratiesysteem aanhouden als de overheid doet met donorregistratie: de zogeheten omgekeerde vrijwilligheid. Als een bemanningslid niets laat horen, dus geen keuze maakt of hij of zij wel of niet wil worden ingezet op vluchten met een COVID-testverplichting, gaat KLM ervan uit dat diegene beschikbaar is.

Veilige landen
De lijst met ‘veilige landen’ die de Rijksoverheid heeft opgesteld waarbij géén COVID-testverplichting geldt om Nederland binnen te komen, is zeer beperkt: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, IJsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China. Sinds 2 februari wordt Japan ook als een hoogrisicobestemming aangemerkt. Daarnaast hebben deze landen hun eigen regels ten aanzien van een inreisverbod en testbeleid voor reizigers uit Nederland. Zo hoeven reizigers uit China geen negatieve testverklaring te kunnen tonen, maar geldt voor China wel het EU-inreisverbod totdat China ook weer Europese reizigers toelaat.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…