Home / Luchtvaart / Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al. Het coronavirus is de doodsteek voor het concern.

De regering van de zuidelijke provincie Hainan – een eiland – heeft een plan gelanceerd om de HNA Group (HNA staat voor Hainan Airlines) over te nemen en daarna te ontmantelen. Onder HNA vallen elf Chinese airlines die volgens het plan verkocht zouden moeten worden aan andere maatschappijen in de Volksrepubliek, zoals China Southern, China Eastern en Air China.

Opkoper
De HNA Group was tot een jaar of vijf geleden een van de meest actieve opkopers, wereldwijd, van alles wat los en vast zat, variërend van vastgoed tot banken en hotels. Maar de onderneming overschatte de eigen mogelijkheden en kon de rente op leningen bij Chinese banken op een gegeven moment niet meer betalen.

Vanaf 2017 dwong de centrale regering in Beijing HNA om bezittingen van de hand te doen. Sindsdien ging het bergafwaarts met het concern. Door de uitbraak van het coronavirus, sinds begin dit jaar, ligt het vliegverkeer van, naar en binnen China voor een groot deel stil. Dat is een klap die HNA er niet bij kon hebben en het zal vrijwel zeker de ondergang van de onderneming betekenen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…