Home / Luchtvaart / Conflict bonden met KLM over Crown Lounges

Conflict bonden met KLM over Crown Lounges

Conflict bonden met KLM over Crown Lounges

FNV, CNV en De Unie hebben KLM een ultimatum gesteld over het in dienst houden van de hospitality agents in de twee business class lounges op Schiphol. KLM moet vóór middernacht op 6 november ingaan op de eis van de bonden, anders volgen er mogelijk acties.

KLM tekende in september een contract met het bedrijf Vermaat waarbij het management van de Crown Lounges in handen komt van deze cateraar. De KLM’ers die er nu werken – het gaat om ‘ruim dertig mensen’ zeggen de bonden – zouden overgaan naar Vermaat, maar hebben zich tegen deze constructie gekeerd. Ze willen liever in dienst blijven van KLM, waar de arbeidsvoorwaarden beter zijn, om van daaruit te worden gedetacheerd bij Vermaat. KLM houdt vooralsnog vast aan haar plan.

Rompslomp
Jan van den Brink van FNV Luchtvaart zegt in een verklaring dat het in dienst houden van de medewerkers in de lounges ‘veel rompslomp’ bespaart. Het omrekenen van bedragen en het vergelijken van lonen zou zo worden voorkomen. “De verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen de KLM-cao en de horeca-cao zijn enorm groot. KLM geeft aan deels te willen compenseren, maar daarvoor moet er heel veel gerekend worden,” aldus Van den Brink.

Volgens de bonden krijgen werknemers bij een overgang onder meer te maken met pensioenbreuk en vervalt hun winstdelingsregeling, evenals hun ipb-status: tegen een scherp gereduceerd tarief vliegen met KLM, indien plaats beschikbaar (ipb).

De bonden hebben KLM eerder een compromis aangereikt: detachering voor een  bepaalde periode. “Ook dat was niet bespreekbaar voor KLM. De directie stond op geen enkele manier open voor een compromis. Daarop hebben FNV, CNV en De Unie het ultimatum gesteld,” zeggen de bonden nu.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…