Home / Luchtvaart / Conflict bonden met KLM over Crown Lounges

Conflict bonden met KLM over Crown Lounges

Conflict bonden met KLM over Crown Lounges

FNV, CNV en De Unie hebben KLM een ultimatum gesteld over het in dienst houden van de hospitality agents in de twee business class lounges op Schiphol. KLM moet vóór middernacht op 6 november ingaan op de eis van de bonden, anders volgen er mogelijk acties.

KLM tekende in september een contract met het bedrijf Vermaat waarbij het management van de Crown Lounges in handen komt van deze cateraar. De KLM’ers die er nu werken – het gaat om ‘ruim dertig mensen’ zeggen de bonden – zouden overgaan naar Vermaat, maar hebben zich tegen deze constructie gekeerd. Ze willen liever in dienst blijven van KLM, waar de arbeidsvoorwaarden beter zijn, om van daaruit te worden gedetacheerd bij Vermaat. KLM houdt vooralsnog vast aan haar plan.

Rompslomp
Jan van den Brink van FNV Luchtvaart zegt in een verklaring dat het in dienst houden van de medewerkers in de lounges ‘veel rompslomp’ bespaart. Het omrekenen van bedragen en het vergelijken van lonen zou zo worden voorkomen. “De verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen de KLM-cao en de horeca-cao zijn enorm groot. KLM geeft aan deels te willen compenseren, maar daarvoor moet er heel veel gerekend worden,” aldus Van den Brink.

Volgens de bonden krijgen werknemers bij een overgang onder meer te maken met pensioenbreuk en vervalt hun winstdelingsregeling, evenals hun ipb-status: tegen een scherp gereduceerd tarief vliegen met KLM, indien plaats beschikbaar (ipb).

De bonden hebben KLM eerder een compromis aangereikt: detachering voor een  bepaalde periode. “Ook dat was niet bespreekbaar voor KLM. De directie stond op geen enkele manier open voor een compromis. Daarop hebben FNV, CNV en De Unie het ultimatum gesteld,” zeggen de bonden nu.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…