Home / Luchtvaart / Conflict Air France en KLM over loonsverhoging Elbers

Conflict Air France en KLM over loonsverhoging Elbers

Conflict Air France en KLM over loonsverhoging Elbers

De raad van commissarissen van Air France-KLM blokkeert een loonsverhoging met ruim tien procent van KLM-topman Pieter Elbers. De RvC vindt de helft genoeg. Dit schrijft de Franse krant La Tribune. KLM bevestigt vandaag dat Elbers er vijf procent bij krijgt.

Het meningsverschil draait om het vaste salaris; Elbers heeft ook recht op een bonus (variabele beloning), waarvan de hoogte nog niet is vastgesteld.

Het is het tweede conflict deze week over topsalarissen in de Frans-Nederlandse onderneming. Eerder kwam de CEO van Air France, Franck Terner, onder vuur van de Franse vakbonden, omdat de top van de airline riante salarisverhogingen zouden krijgen. Terner heeft dit ontkend, maar de bonden hebben acties aangekondigd.

Uitstekende prestaties
Verslaggever Fabrice Gliszczynski van La Tribune, die doorgaans goed is geïnformeerd, schrijft nu op basis van ‘bronnen binnen het bedrijf’ over de onenigheid betreffende Elbers’ salaris. De CEO van KLM toucheerde vorig jaar 450.000 euro, een salaris dat twee jaar hetzelfde bleef. De eigen raad van commissarissen van KLM, met Hans Smits als voorzitter, wilde dit in 2017 optrekken naar 500.000, wegens de ‘uitstekende prestaties’ van KLM.

De Nederlandse poot presteerde in 2016 aantoonbaar beter dan de Franse. De bedrijfswinst van KLM was tachtig hoger dan die van Air France. Maar de overkoepelende RvC van Air France-KLM, die het laatste woord heeft, wil Elbers hier niet voor belonen. Hij krijgt er 25.000 euro op jaarbasis bij. Zijn inkomen komt daarmee op hetzelfde niveau als dat van zijn voorganger Camiel Eurlings, die in oktober 2014 wegens wanpresteren werd ontslagen.

‘Parijs’ erkent dat Elbers KLM vorig jaar goede diensten heeft bewezen, maar zijn inspanningen voor de holding Air France-KLM zouden minder zijn geweest en daar wordt hij nu op afgerekend. Volgens La Tribune ligt het salaris van Elbers nog altijd hoger dan dat van Franck Terner. Alleen de CEO van de holding Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, verdient meer.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…