Home / Luchtvaart / Codeshare Emirates, flydubai

Codeshare Emirates, flydubai

Codeshare Emirates, flydubai

Emirates heeft een codeshare-overeenkomst afgesloten met flydubai voor 29 bestemmingen van de prijsvechter op drie continenten, ingaand op 29 oktober. Het is vestje-broekzak, want beide carriers zijn staatseigendom.

Behalve het aanbieden van doorverbindingen op vluchten van flydubai krijgen passagiers met een ticket van Emirates aan boord van vluchten van flydubai gratis maaltijden. Ze mogen ook dezelfde hoeveelheid bagage meenemen aan boord van een flydubai-vlucht als bij Emirates. Voor ‘gewone’ passagiers bij flydubai blijven de low cost regels van kracht: betalen voor consumpties en bagage.

Flydubai vliegt naar 95 bestemmingen in 44 landen in Oost-Europa, Zuid- en Centraal Azië en het oosten van Afrika. De vloot van de carrier bestaat uit 58 Boeing 737’s. Deze toestellen hebben, vol beladen, een bereik van 5.000 kilometer. West-Europa is daarom te ver – Amsterdam bij voorbeeld ligt op 5.200 kilometer.

De samenwerking tussen de twee carriers lijkt ook ingegeven door de winstval over het gebroken boekjaar 2016-2017 (tot en met 31 maart) bij Emirates. De main carrier uit Dubai zag de verdiensten verdampen ten opzichte van de twaalf maanden daarvoor: van 1,9 miljard dollar naar 340 miljoen.

De Arabische maatschappij wijt dit aan toenemende concurrentie, de sterkere dollar en de reisbeperkingen die de Verenigde Staten in maart oplegden voor reizigers met laptops. Deze maatregel werd in juli weer opgeheven, maar heeft een grote impact gehad. Naar verwachting zal dit ook nog te zien zijn in de cijfers over het boekjaar 2017-2018.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…