Home / Luchtvaart / Cijfers IATA zeggen weinig

Cijfers IATA zeggen weinig

Cijfers IATA zeggen weinig

De luchtvaart zal dit en volgend jaar een verlies van in totaal honderd miljard dollar lijden, schat IATA. In 2022 zou er dan weer winst mogelijk zijn. De cijfers zeggen weinig, want corona is nog niet uitgewoed en bij eerdere ramingen zat IATA er faliekant naast.

Alexandre de Juniac, de CEO van brancheorganisatie IATA, zei deze week dat de verliezen van alle luchtvaartmaatschappijen samen hoger zullen zijn dan ooit tevoren. “Er is geen enkele vergelijking te trekken met periodes uit het verleden,” zei De Juniac.

Dat klopt: het hoogste collectieve boekverlies uit de geschiedenis dateert uit 2008, tijdens de kredietcrisis en bedroeg toen 26,1 miljard dollar. IATA raamt het verlies over 2020 op 84 miljard dollar en in 2021 nog eens 16 miljard.

Teruggang is 114 miljard
In december 2019 gaf IATA haar halfjaarlijkse ramingen door en schatte de organisatie een winst voor de branche in 2020 van tegen de 30 miljard dollar, een stijging van enige miljarden ten opzichte van 2019 (25,9 miljard).

Het nu verwachte verlies dit jaar van 84 miljard betekent dat IATA er 114 miljard naast zat. Dit valt de brancheorganisatie niet aan te rekenen. Corona was eind 2019 alleen in China bekend en niemand kon toen een pandemie bevroeden. Pas in maart/ april 2020 werd de enorme impact duidelijk.

Herstel
Maar de miscalculatie door IATA maakt wel duidelijk hoe moeilijk het is voorspellingen te doen. Daarom moeten de ramingen van deze week ook met een korreltje zout worden genomen. IATA gaat er namelijk vanuit dat in de tweede helft van dit jaar de markt gedeeltelijk zal herstellen. De omzet zou dan voor heel 2020 ‘slechts’ halveren van 838 miljard naar 419 miljard.

Alles valt of staat evenwel met de vraag hoe corona zich zal ontwikkelen. Het virus lijkt weliswaar over het hoogtepunt heen te zijn, maar is nog lang niet uitgewoed. Met name in landen waar de autoriteiten laat of halfslachtig hebben ingegrepen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico eist corona nog steeds veel slachtoffers. Deskundigen houden bovendien rekening met nieuwe golven van het gemuteerde virus.

Onzeker
Dit betekent dat de nabije toekomst voor de luchtvaart onzeker is. Regeringen komen bij een volgende uitbraak zeker met nieuwe beperkende maatregelen. Momenteel gaan de grenzen hier en daar weer voorzichtig openen, maar lang niet overal. In de UK bestaat sinds 8 juni een quarantaineplicht van veertien dagen voor iedereen die het land binnenkomt.

Nederland voert die quarantaineplicht op 15 juni ook in, voor iedereen die arriveert vanuit de UK, Zweden of bestemmingen buiten Europa. Hoe lang dit beleid duurt staat nog niet vast.

Een andere belangrijke vraag is hoeveel tickets er worden verkocht. Zijn zakenreizigers en vakantiegangers bereid het strenge vliegregime aan boord (mondkapjes, afstand, geen warm eten, et cetera) te accepteren of wachten ze liever af? We zullen het antwoord pas achteraf weten.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…