Home / Luchtvaart / Chinezen vliegen weer volop

Chinezen vliegen weer volop

Chinezen vliegen weer volop

Het Chinese binnenlandse vliegverkeer is bijna terug op het niveau van 2019, zo meldt ForwardKeys. De Spaanse reisanalist verwacht er in september volledig herstel van de markt. Voor internationale vluchten geldt dit niet.

In de tweede week van augustus 2020 lag het aantal binnen China vervoerde passagiers op 86 procent van augustus 2019 en het aantal boekingen voor tickets later in de maand was 98 procent. Het vliegverkeer binnen China keerde de afgelopen maanden langzaam terug, blijkt uit de cijfers van ForwardKeys, wel met regionale verschillen.

Het zuidelijke, subtropische Hainan Eiland noteerde begin augustus zelfs een groei in aantallen passagiers, jaar op jaar, van 14 procent. Ook de steden Chongqing, Chengdu, Shanghai en Shenzhen zagen de volumes toenemen. De hoofdstad Beijing daarentegen, recentelijk getroffen door een tweede coronagolf, bleef achter bij de rest van het land met een daling van 25 procent.

ForwardKeys verwacht dat China in september weer evenveel vliegverkeer zal hebben als een jaar geleden. Let wel: dit geldt alleen voor binnenlandse verbindingen. Passagiersvluchten naar en vanaf buitenlandse luchthavens liggen nog grotendeels stil.

Enige land ter wereld
De analist heeft geen verklaring voor het feit dat er in Volksrepubliek, als vrijwel enige land ter wereld, weer volop domestic wordt gevlogen. China was in december 2019 en januari 2020 het land waar het coronavirus zich ontwikkelde en van daaruit over de hele wereld verspreidde. De regering hanteerde in die eerste maanden van de pandemie een strikte lockdown.

Mogelijk heeft dat er mede toe bijgedragen dat het virus er, in vergelijking met andere landen, veel minder slachtoffers heeft geëist. In China zijn tot nu toe (cijfers van 29 augustus 2020) 85.000 besmettingen met corona vastgesteld en er zijn 4.600 mensen aan overleden. Ter vergelijking: in Nederland zijn nu 69.000 besmettingen en 6.200 doden. Het zwaarst geraakt zijn de Verenigde Staten, die  zes miljoen corona-patiënten tellen, met 185.000 doden als gevolg.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…