Home / Luchtvaart / Chinezen vliegen weer volop

Chinezen vliegen weer volop

Chinezen vliegen weer volop

Het Chinese binnenlandse vliegverkeer is bijna terug op het niveau van 2019, zo meldt ForwardKeys. De Spaanse reisanalist verwacht er in september volledig herstel van de markt. Voor internationale vluchten geldt dit niet.

In de tweede week van augustus 2020 lag het aantal binnen China vervoerde passagiers op 86 procent van augustus 2019 en het aantal boekingen voor tickets later in de maand was 98 procent. Het vliegverkeer binnen China keerde de afgelopen maanden langzaam terug, blijkt uit de cijfers van ForwardKeys, wel met regionale verschillen.

Het zuidelijke, subtropische Hainan Eiland noteerde begin augustus zelfs een groei in aantallen passagiers, jaar op jaar, van 14 procent. Ook de steden Chongqing, Chengdu, Shanghai en Shenzhen zagen de volumes toenemen. De hoofdstad Beijing daarentegen, recentelijk getroffen door een tweede coronagolf, bleef achter bij de rest van het land met een daling van 25 procent.

ForwardKeys verwacht dat China in september weer evenveel vliegverkeer zal hebben als een jaar geleden. Let wel: dit geldt alleen voor binnenlandse verbindingen. Passagiersvluchten naar en vanaf buitenlandse luchthavens liggen nog grotendeels stil.

Enige land ter wereld
De analist heeft geen verklaring voor het feit dat er in Volksrepubliek, als vrijwel enige land ter wereld, weer volop domestic wordt gevlogen. China was in december 2019 en januari 2020 het land waar het coronavirus zich ontwikkelde en van daaruit over de hele wereld verspreidde. De regering hanteerde in die eerste maanden van de pandemie een strikte lockdown.

Mogelijk heeft dat er mede toe bijgedragen dat het virus er, in vergelijking met andere landen, veel minder slachtoffers heeft geëist. In China zijn tot nu toe (cijfers van 29 augustus 2020) 85.000 besmettingen met corona vastgesteld en er zijn 4.600 mensen aan overleden. Ter vergelijking: in Nederland zijn nu 69.000 besmettingen en 6.200 doden. Het zwaarst geraakt zijn de Verenigde Staten, die  zes miljoen corona-patiënten tellen, met 185.000 doden als gevolg.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…